Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish


Grupno putovanje

Advent u Rimu

16.-20.12.2020., 5 dana autobusom

Adventsko putovanje u Rim. Vječni grad Rim osvojit će posjetitelje adventskim i božićnim ugođajem.

Cijena 1490 HRK po osobi

Polasci

 • 16.-20.12.2020.

Program putovanja

 

Hotel u centru Rima


1. dan ZAGREB/RIJEKA – RIM


Polazak iz Zagreba s Autobusnog kolodvora u 20:00 sati. Moguć polazak iz Karlovca s benzinske postaje Petrol kod naplatnih kućica u 20:45 sati (okvirno vrijeme, obavezna najava kod rezervacije programa). Polazak u 22:30 sati  sa sjevernog odmorišta Vrata Jadrana pored Rijeke. Noćna vožnja kroz Sloveniju i Italiju.


2. dan RIM

Nastavak vožnje kroz Italiju.  Dolazak u Rim u jutarnjim satima. Posjet katakombama – starim grobnicama još iz rimskog vremena i sastajalištu prvih kršćana (doplata za ulaznicu na licu mjesta). Kraće zaustavljanje ispred patrijarhalne Bazilike sv. Pavla izvan zidina. Odlazak u hotel gdje ostavljamo prtljagu (prijava u sobe u pravilu nije moguća prije 15:00 sati). Odlazak javnim prijevozom do čuvenog rimskog Foruma. Na brežuljak Kapitol popet ćemo se poznatim stubištem - Cordonatom za koje je nacrt izradio sam Michelangelo. Ulicom carskih foruma nastavljamo prema Koloseumu - najpoznatijem rimskom simbolu i dalje do Konstantinova slavoluka. U Crkvi sv. Petra u okovima vidjet ćemo Michelangelovog Mojsija, okove kojima je navodno bio okovan sv. Petar te nadgrobnu ploču u obliku medaljona najslavnijeg minijaturista svih vremena, našeg Julija Klovića Croate. Povratak u hotel i smještaj u sobe. Noćenje.


3. dan VATIKAN - RIM

Doručak. Odlazak javnim prijevozom do Španjolskog trga, omiljenog okupljališta mladih. Šetnja prema Fontani di Trevi, jednom od najljepših baroknih rimskih simbola. Ubacit ćemo novčić u Fontanu di Trevi i zaželjeti povratak u Rim. Na Trgu Colonna na kojem se nalazi stup Marka Aurelija ukrašen spiralnim reljefima. Posjetit ćemo Panteon, najbolje očuvanu antičku građevinu  i odmoriti se na Trgu Navona na kojoj se nalazi prekrasna Berninijeva barokna fontana Četiri rijeke. Nakon pauze za ručak nastavljamo prema Vatikanu i Trgu sv. Petra gdje ćemo vidjeti Berninijeve kolonade, baziliku sv. Petra, najveći egipatski obelisk u Rimu i 2 fontane. Slobodno vrijeme za osobne programe, posjet Vatikanskim muzejima i uživanje u predblagdanskom ozračju Rima. Povratak u hotel. Noćenje.


4. dan RIM I IZLET U POMPEJE

Doručak. Moguć fakultativni cjelodnevni izlet u Pompeje (prijava prilikom rezervacije putovanja, doplata na licu mjesta) – razgled starorimskog gradića koji je u ljeto 79.pr.Kr. nestao u erupciji Vezuva. Smješten na obali mora u blizini rijeke Sarno kraj Napulja u talijanskoj pokrajini Kampaniji te na sjecištu putova prema morskoj luci. Podignut je na vulkanskoj stijeni koja se uzdiže 30 metara iznad mora. Kako je potpuno bez izvora vode, život je bio težak, no zbog strateškog položaja koji je omogućavao kontrolu plodne nizine iza grada i morskog zaljeva ispod grada, bio je privlačna lokacija za mnoge narode. Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Razgled Pompeja uz pratnju gradskog vodiča. Ovaj će Vam izlet otkriti i dio krajolika i prirodnih ljepota juga Italije. Povratak u Rim u ranim večernjim satima. Povratak u hotel. Noćenje. (Važna napomena: izlet u Pompeje će se realizirati samo ako se za njega prijavi  minimalno 25 putnika – prijave  kod rezervacije putovanja, doplata na licu mjesta; ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, nastavak razgleda grada i slobodno vrijeme za osobne programe, uživanje u blagdanskom ozračju u gradu, posjete nekom od brojnih rimskih muzeja i spomenika ili predbožićni shopping.) Noćenje.


5. dan RIM – ORVIETO – RIJEKA/ZAGREB

Doručak. Odlazak iz Rima. Posjet Orvietu – specifičnom srednjevjekovnom mjestu na vrhu vulkanske stijene do kojega se dolazi uspinjačom (žičara uz nadoplatu na licu mjesta). U Orvietu se nalazi jedna od najljepših srednjovjekovnih katedrala, posebice se ističe kapela San Brizio ili izvor vode-bunar San Patrizio. Polazak za Hrvatsku uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u kasnim satima.


FIRST  MINUTE CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 1.490 kn
REDOVNA CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 1.590 kn


Rok za prijavu: 7 dana prije puta          

Minimalan broj putnika: 40

 

U program putovanja je uključeno

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu
 • tri noćenja s doručkom u hotelu 3/4* (dvokrevetne/trokrevetne sobe) u centru Rima, zona Stazione Termini
 • razgledavanja prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

U program putovanja nije uključeno

 • doplatu za jednokrevetnu sobu: 490 kn
 • Ulaznice za muzeje i kulturno – povijesne spomenike, informativne cijene ulaznica (mogu biti podložne promjeni):
 • Ulaznice za Katakombe 8 EUR po osobi
 • U Rimu se razgled obavlja pješice i javnim prijevozom tako da je potrebno kupiti karte za metro: pojedinačna vožnja 1,50 EUR, dnevna karta 7 EURŽičaru do Orvieta – 2,60 EUR po osobi
 • Boravišnu pristojbu koja se plaća na licu mjesta, na recepciji (4 - 6 EUR  po osobi i danu, točna obavijest u završnom pismu)
 • Izlet u Pompeje 55 EUR po osobi (uključena ulaznica u Pompeje, lokalni vodiču Pompejima, pristojbe za turističke autobuse u Rimu i prijevoz Rim – Pompeji – Rim) prijava prilikom rezervacije putovanja, plaćanje na licu mjesta, minimum 25  prijavljenih osoba (mladi do 18 godina plaćaju cijenu izleta 44 EUR po osobi ako su državljani EU)
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti
 

Napomena

Popusti:

Djeca do 12 godina starosti u pratnji dvije odrasle osobe u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem 10% popusta. Treća osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem 5% popusta.


Mogućnost doplate za odabrana sjedala u autobusu:

Na ovom putovanju nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz nadoplatu prilikom rezervacije. Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.

 • sjedala 3 i 4 u prvom redu doplata po osobi 100 kn
 • sjedala 5,6,7,8 u drugom redu doplata po osobi 100 kn


NAPOMENE:

 • Vatikanski muzeji: posjet muzejima je individualan. Ulaznica za Vatikanske muzeje je 17 EUR po osobi, najam audio vodiča na jednom od svjetskih jezika 7 EUR ( informativna cijena koja može biti podložna promjeni, preporučujemo rezervaciju putem interneta 3. dan putovanja poslije podne ili 4.dan putovanja ukoliko putnici ne idu na fakultativni izlet u Pompeje). Ulaznica za muzeje ima određenu fiksnu satnicu ulaza. Na dane državnih praznika i nedjeljom radno vrijeme muzeja može biti izmjenjeno ili muzeji mogu biti zatvoreni. Putnici koji žele posjetiti muzeje na ovom programu će se morati odvojiti od grupe u razgledu.
 • Koloseum:  posjet Koloseumu je individualan, za vrijeme razgleda spomenik se razgleda izvana. Ulaznica za Koloseum je 16 EUR po osobi (nformativna cijena koja može biti podložna promjeni, preporučujemo rezervaciju putem interneta). Ulaznica za Koloseum vrijedi 24 sata za jednokratni ulaz  i uključuje i ulaz u Rimski forum. Program razgleda na ovom putovanju je intenzivan, putnici koji žele posjetiti Koloseum i Rimski forum iznutra morati će se tijekom razgleda odvojiti od grupe da bi obavili individualan posjet.
 • Organizacija održavanja božićnih sajmova u nadležnosti je gradskih vlasti i mjesnih turističkih ureda. 

 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za  državljane RH viza za Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.


Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju.
Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Agencija zadržava pravo otkazati putovanje najkasnije 20 (dvadeset) dana prije predviđenog polaska u slučaju putovanja koja traju više od šest dana i najkasnije 7 (sedam) dana prije predviđenog polaska u slučaju putovanja koja traju između jednog i šest dana, ukoliko se na putovanje ne prijavi potreban, u programu ili ugovoru o putovanju naveden, broj ljudi.
Završno pismo šaljemo 2 dana prije početka putovanja.


Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.


Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvp.hr.

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

 

ITALIJA

Italija je država na jugu Europe. Sastoji se od poluotoka i dva velika otoka na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije. Jedinu kopnena granica joj se nalazi na sjeveru, na Alpama, gdje graniči s Francuskom u zapadnom dijelu, Švicarskom na sjeverozapadnom dijelu, Austrijom na sjevernom dijelu, te Slovenijom na sjeveroistočnom Dijelu. Uz kopnene granice ima i morsku granicu s Hrvatskom. Neovisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorija Italije.

 

Službeni naziv: Republika Italija, Repubblica Italiana
Površina: 301 336 km2
Stanovništvo (procjena 2002): 57 690 000 (191 stanovnika/km2); 67% gradsko
Glavni grad Rim (Roma) 2 540 800 stanovnika (procjena 2002)
Upravna podjela 20 regija/95 provincija
Službeni jezik talijanski, regionalno i francuski, njemački i slovenski
Valuta euro (€)

 

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U ITALIJI:
Via Luigi Bodio 74/76, 00191 Roma, ITALIJA
vrhrim@mvep.hr; it.mvp.hr
0039 06 3630 7650, 3630 7300, konz. 3630 4630
0039 06 3630 3405, konz. 3630 3269

RIM

Rim (talijanski i latinski: Roma) je glavni grad Italije i regije Lacij, te najveća i najnapučenija općina u zemlji. Unutar Rima nalazi se Vatikan, koji je suveren teritorij Svete Stolice. Povijesno središte Rima i Vatikan nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Grad je i sjedište nekih međunarodnih institucija, kao što su UN-ove institucije: Organizacija za prehranu i poljoprivredu, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede i Svjetski program za hranu. Rim se nalazi u središnjoj Italiji u regiji Lacij, na ušću rijeka Aniene i Tiber. Iako se grad nalazi 24 km od Tirenskog mora, područje grada se proteže praktički do obale, gdje se nalazi okrug Ostia Antica. Najniža visina grada je 13 metara (na Piazzi del Popolo), a najviša 120 metara (Monte Mario). Najstariji muzeji u Rimu su Kapitolski muzeji iz 1471. godine, koji se nalaze na Kapitolu te koji, uz Vatikanske muzeje, sadrže najveće i najvažnije umjetničke kolekcije u gradu...