Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish


Grupno putovanje

Madeira i Lisabon

Putovanje Madeira i Lisabon - Biser Atlantika i Bijeli grad 8 dana avionom 27.08. i 05.10.2022. GARANTIRANI POLASCI

Madeira, putovanje na biser Atlantika, rajski otok sunca, cvijeća i dobrog vina. Otkrijete fantastičnu domaću kuhinju, kao i jedinstvena mjesta i krajolike.

 • Polazak:
  27.08.2022 (13:25 h)
  Mjesto i lokacija polaska:
  ZAGREB - Zračna luka Zagreb (13:25 h)
  Ostale polazne stanice:
  FIRST MINUTEGARANTIRANO
  Povratak:
  03.09.2022
  Cijena po osobi:
  8190.00 HRK
  1 087,00 EUR (Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn)
 • Polazak:
  05.10.2022 (13:25 h)
  Mjesto i lokacija polaska:
  ZAGREB - Zračna luka Zagreb (13:25 h)
  Ostale polazne stanice:
  FIRST MINUTEGARANTIRANO
  Povratak:
  12.10.2022
  Cijena po osobi:
  8390.00 HRK
  1 113,54 EUR (Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn)

Program putovanja

 

Za sve osobe starije od 12 godina primjenjuje se obaveza predočenje negativnog testa na korona virus prilikom ukrcavanja u zrakoplove iz svih odredišta koja slijeću u kontinentalni Portugal, Azore i Madeiru. Odluka se primjenjuje na sve putnike neovisno o državljanstvu i neovisno o tome je li putnik cijepljen i ima li europsku digitalnu COVID potvrdu o primljenim dozama cjepiva.  Prihvaćaju se PCR test napravljen najviše 72 sata ili brzi antigenski test napravljen najviše 48 sati prije ulaska u Portugal.

 

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Portugal na službenim stranicama MVEP-a. 

 

Predviđeni hoteli:
Funchal: Four Views Monumental Lido 4* ili slično
Lisabon: Vip Entracampos 4* ili slično

 

Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!
Vrijednost više: uključen razgled Funchala uz lokalnog vodiča i s ulaznicom u Botanički vrt + izlet Lisabonska rivijera s ulaznicom u glasovitu palaču Pena!

 

1. dan: ZAGREB – LISABON – FUNCHAL

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, najkasnije dva sata prije leta. Prijava na let kompanije TAP Air Portugal na redovnoj liniji za Lisabon u 13:25 sa slijetanjem u 15:50 po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja letom za Funchal, glavni grad otoka Madeire u 19:45 sati, odnosno u 22:10 (redovi letenja u napomeni ispod programa!). Dolazak na Madeiru u 21:35 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 23:55 sati. Transfer do hotela i smještaj. Noćenje.

 

2. dan: FUNCHAL: fakultativno izlet u MONTE

Doručak. Poludnevni razgled Funchala, glavnog grada ovog šarolikog otoka građenog u obliku amfiteatra, s lokalnim vodičem i voditeljem putovanja: posjetit ćemo za početak gradsku katedralu, sagrađenu 1514. god. na inicijativu slavnog kralja Manuela. Razgled ne bi bio potpun bez posjeta živopisnoj tržnici Mercado dos Lavradores punoj cvijeća i voća, naročito egzotičnog (mango, papaya, guava, itd.) u središtu tržnice. Tržnica ribe ima počasno mjesto. Otići ćemo i do manufakture ručnih radova, a završetak obilaska čeka nas u prekrasnom botaničkom vrtu (ulaznica uključena) gdje se nalaze biljke sa svih strana svijeta kao i razni endemski primjerci, više od 2000 raznih vrsta! Za kraj šetnje Funchalom posjetit ćemo jedan od vinskih podruma i degustirati poznato vino s Madeire. Slobodno vrijeme za ručak. Poslijepodne predlažemo izlet u Monte (prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana, min. 20 prijavljenih putnika), omiljenu lokaciju za sve posjetitelje Madeire još od kraja 19.st – zadnje počivalište posljednjeg austrougarskog cara!. Prvo odlazimo na žičaru koja će nas iz grada preseliti u visine na kojima je Monte smješten. Nakon izlaska iz žičare prvo odlazimo u tropske vrtove Monte Palace (ulaznica uključena). Riječ je o vrtovima koji se svrstavaju među najljepše na otoku, a njihova povijest počinje s 18.-im stoljećem. Osim raskošnog bilja, vrlo su zanimljivi i mozaici od pločica od kojih neke datiraju iz 16.-og stoljeća. Nakon posjeta vrtovima slijedi ono zbog čega se dolazi u Monte: luda vožnja tzv. sanjkama, vrsti prijevoza koja se nekoć doista koristila kao organizirani prijevoz s brda do Funchala! Riječ je o jednoj od najvećih atrakcija na Madeiri i budite sigurni da to ne želite propustiti! Povratak u Funchal i slobodna večer. Noćenje.

 

3. dan: FUNCHAL: fakultativno izlet „ZAPADNA MADEIRA“ (CAMARA DE LOBOS – CABO GIRAO – RIBEIRA BRAVA – PORTO MONIZ - SAO VICENTE)

Doručak. Slobodan dan za odmor. Preporučujemo odlazak na cjelodnevni izlet na zapadni dio otoka s lokalnim vodičem otkriti ljepote obala Madeire (doplata prilikom rezervacije aranžmana, minimum 20 prijavljenih za realizaciju). Počinjemo s posjetom ribarskom selu Camara de Lobos, poznatom po terasastim nasadima banana i vinove loze, ribarsko seoce koje je nadahnulo Sir Winstona Churchilla da ga ovjekovječi na slikarskom platnu! Potom odlazimo na rt Cabo Girão, drugu najvišu morsku stijenu na svijetu i najvišu europsku, s koje se pruža prekrasan pogled na zaljev Funchala. Vraćamo se na glavnu cestu i upućujemo u slikovito selo Ribeira Brava, usred nasada šećerne trske, prije nego što krenemo na Serra de Agua i prema Encumeadi, gdje se za lijepa vremena može uživati u pogledu na obje strane otoka. Nastavak vožnje prema slikovitom mjestu São Vicente, kroz bogatu i jedinstvenu vegetaciju laurissilva šume. Stigavši do obale, odlazimo prema Porto Monizu. U Porto Monizu ćemo napuniti baterije uz ugodan ručak u lokalnom restoranu kraj prirodnih morskih bazena od crne lave. Povratak prema Funchalu preko Paul da Serra, 1400 m visokog platoa. S njega se spuštamo na obalu Ponta do Sol i stižemo do Funchala... Slobodan ostatak dana. Noćenje.

 

4. dan: FUNCHAL: fakultativni cjelodnevni izlet „ISTOČNA MADEIRA“ (CAMACHA – PICO DO ARIEIRO – RIBEIRO FRIO – FAIAL – SANTANA – MACHICO)

Doručak. Danas preporučujemo izlet na istočnu stranu otoka (doplata prilikom rezervacije aranžmana, minimum 20 prijavljenih za realizaciju). Napuštamo Funchal cestom prema Camachi koja je poznata kao centar korparstva na otoku, ali i po svom festivalu jabuka. Stižemo u Poiso i skrećemo prema Pico do Arieiro, trećem najvišem vrhuncu na otoku, na 1810 m. Na jasan dan pogled na unutrašnjost otoka je doista impresivan, a dobro se vidi i susjedni otok Porto Santo, udaljen 95 km sjeveroistočno. Spuštamo se kroz laurissilva šumu, tzv. primitivnu šumu na Madeiri i stižemo do Ribeiro Frio, mjesta sa izuzetno bogatom vegetacijom i s malenom farmom pastrva koja je postala obavezna stanica za svakog posjetitelja otoka. Sljedeća postaja je Faial gdje je planiran ručak. Poslije ručka nastavljamo svoj izlet odlaskom u Santanu, mjestašce poznato svakome tko je ikad gledao fotografije s Madeire jer su upravo tamo one poznate, slikovite bijele trokutaste kućice plavih ili crvenih obruba oko prozora i sa slamnatim krovovima, motiv na svakoj razglednici koja prikazuje ovaj predivan otok. Slobodno vrijeme u Santani. Povratak u Funchal preko Porto da Cruz (mjesto s glasovitom šećeranom iz 1927.g. u kojoj se šećer još proizvodi na tradicionalan način, kao na početku) i Portele, gdje ćemo stati zbog prekrasnih vidikovaca. Za kraj posjećujemo Machico, mjesto gdje su portugalski kolonizatori prvi put stigli na otok 1419. godine. Vraćamo se u Funchal, slobodan ostatak dana. Noćenje.

 

5. dan: FUNCHAL – LISABON

Doručak. Odjava iz soba i organizirani transfer prema zračnoj luci. Let za Lisabon na liniji TP1696 u 12:35, planirano slijetanje u Lisabon u 14:15 sati. Ukrcaj u autobus i odlazak u panoramsku vožnju portugalskom prijestolnicom: Avenida da Liberdade, elegantna i luksuzna avenija duga 1100 m, nastala po uzoru na parišku Champs-Elysees - Trg Rossio (Trg Pedra IV.), portugalskog kralja i cara Brazila, trg na kojem su se nekoć održavali sajmovi, narodni ustanci, koride i smaknuća, a danas srce Donjeg grada - Torre de Belém (Betlehemska kula), jedan od najslavnijih lisabonskih spomenika manuelinskog stila, kula koju je dao graditi Joao II. kao dio obrambenog sustava na ušću rijeke Tejo (vanjski razgled) - Samostan sv. Jeronima, još jedan od gradskih najvažnijih lokaliteta, mjesto koje je dao graditi kralj Manuel I. za uspješan povratak Vasca da Game iz Indije, crkva u kojoj su pokopani mnogi kraljevi i slavne portugalske osobnosti (vanjski razgled). Putem ćemo proći i kroz najstariju gradsku četvrt Alfamu, kolijevku fada u Lisabonu i četvrt prema kojoj se danas zovu „pravi“ Lisabonci: ime alfacinha znači da ste lisabonski starosjedilac! Smještaj u hotel. Odlazak u večernju orijentacijsku šetnju starim gradom. Noćenje.

 

6. dan: LISABON: izlet LISABONSKA RIVIJERA

Doručak. Danas odlazimo na izlet u okolicu Lisabona, do slavne Sintre i do najzapadnijeg kopnenog rta Europe, a usput ćemo stati i u poznatom ljetovalištu Cascaisu na obali Atlantika. Započinjemo s posjetom bajkovitoj Sintri, gradiću sagrađenom na padinama istoimenog planinskog lanca, čuvenom po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Sintru su voljeli ne samo portugalski plemići, već i europski kraljevi i brojne slavne osobnosti. Često se navodi primjerice da je u njoj neko vrijeme boravio i Lord Byron, koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu!“. Po dolasku u Sintru uspet ćemo se do fascinantne palače Pena. Prostirući se na brežuljcima Sintre, ta palača živih boja plod je ideje ekscentričnog kralja Ferdinanda II. i odražava portugalski romantizam tog vremena. Svojom mješavinom stilova, živim bojama i bajkovitim izgledom na vrhu brda palača privlači poglede promatrača već izdaleka, a zbog svoje atraktivnosti stavljena je na popis „Sedam čuda Portugala“, kao i na popis zaštićene baštine organizacije UNESCO. Okružuje je iznimno bogat park u kojem je više od 500 različitih vrsta stabala sa svih strana svijeta, od američke sekvoje do kineskog stabla ginka. Slobodno vrijeme za posjet palači (ulaznica uključena u cijenu!). Poslije Sintre nastavljamo prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe - slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao je za rt da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“. Kraće zaustavljanje za fotografiranje. Prema Lisabonu se vraćamo preko poznatog ljetovališta Cascaisa, nekoć ribarskog mjesta, ali u 19. st. Cascais je postao i omiljena rezidencija portugalskih kraljeva. Proći ćemo potom i preko Estorila - gradića gdje se nalazi slava kockarnica i mjesto koje je nekoć imalo i poznatu stazu za Formulu 1. Slobodna večer za osobne programe. Predlažemo odlazak s voditeljem putovanja na večeru uz fado (doplata na licu mjesta).

 

7. dan: LISABON

Doručak. Slobodan dan za uživanje u očaravajućem Lisabonu. Predlažemo posjet dijelu grada pod imenom Oeiras gdje je 1998. god. bio održan EXPO, s odlično sačuvanim paviljonima koji danas imaju razne funkcije i gdje se nalaze neki od najfascinantnijih primjera moderne arhitekture u Lisabonu, s djelima svjetski poznatih arhitekata kao što je primjerice Santiago Calatrava. Ovdje se nalazi i glasoviti Oceanarij koji preporučujemo posjetiti, ali i mnogi drugi bivši paviljoni koji su poslije EXPO-a izvrsno iskorišteni i gdje građani vole provoditi slobodno vrijeme. Za poslijepodne predlažemo posjet nekom od brojnih dobrih muzeja u gradu od kojih je možda najautentičniji Muzej keramičkih pločica. Ističe se i Muzej kočija, Muzej fada, kao i Muzej Gulbenkian. Preporučujemo atraktivnu vožnju glasovitim tramvajem broj 28, predah na predivnoj Miradouro Sta Luzia s pogledom na Alfamu i Tejo, šetnju starim kaštelom sv. Jurja s kojega se pruža veličanstven pogled na grad i okolicu, itd. Noćenje.

 

8. dan: LISABON - ZAGREB

Rani transfer na aerodrom (doručak u obliku paketa). Let iz Lisabona na liniji TP892 u 8:35 sati. Planirano slijetanje u Zagreb u 12:40 sati.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

Polazak 27.08. FIRST MINUTE 8.190 kn / Redovna cijena 8.490 kn
Polazak 05.10. FIRST MINUTE 8.390 kn / Redovna cijena 8.690 kn

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana!Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 15 / Maksimalan broj putnika: 25

 

Informacije o letu (svi datumi)

Prijevoznik: TAP Portugal


Polazak 27.08.-03.09.:

TP 893 ZAGLIS 13:25 15:50
TP1691 LISFNC 22:10 23:55
TP1696 FNCLIS 12:35 14:15
TP 892 LISZAG 08:35 12:40

 

Polazak 05.10.-12.10.:

TP 893 ZAGLIS 13:25 15:50
TP1689 LISFNC 19:45 21:35
TP1696 FNCLIS 12:35 14:15
TP 892 LISZAG 08:35 12:40

 

 

Popusti i doplate:

 • 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene)
 • 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe, dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
 • trokrevetne sobe (na upit): nije moguće za odraslu osobu na trećem ležaju, već samo za dijete do 12 godina starosti

 

U program putovanja je uključeno

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Lisabon – Funchal – Lisabon – Zagreb kompanije TAP Air Portugal
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • transfer autobusom zračna luka - hotel - zračna luka u Funchalu
 • transfer autobusom s panoramskim razgledom u Lisabonu po dolasku i transfer hotel – zračna luka na povratku
 • četiri noćenja s doručkom u hotelu 4* u Funchalu u dvokrevetnim sobama
 • tri noćenja s doručkom u hotelu 4* u Lisabonu u dvokrevetnim sobama
 • razgled Funchala uz lokalnog vodiča
 • ulaznica za Botanički vrt u Funchalu
 • izlet Lisabonska rivijera u Lisabonu s uključenom ulaznicom u palaču Pena
 • vanjske razglede
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

 

U program putovanja nije uključeno

 • ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • cjelodnevni izlet Zapadna Madeira, prijava i uplata prilikom rezervacije aranžmana, (uključuje autobusni prijevoz prema programu, lokalnog vodiča i ručak u tri slijeda s pićem): 450 kn odrasli, djeca do 12 godina 250 kn
 • cjelodnevni izlet Istočna Madeira, prijava i uplata prilikom rezervacije aranžmana, (uključuje autobusni prijevoz prema programu, lokalnog vodiča i ručak u tri slijeda s pićem): 450 kn odrasli, djeca do 12 godina 250 kn
 • poludnevni izlet Monte, prijava i uplata prilikom rezervacije aranžmana, (uključuje autobusni prijevoz prema programu, lokalnog vodiča i žičaru za Monte): 380 kn odrasli, djeca do 12 godina 190 kn
 • doplatu za jednokrevetnu sobu: na polasku 27.8. 2.290 kn, 2.090 kn na polasku 5.10. (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
 • boravišnu pristojbu u Lisabonu (plaćanje na licu mjesta): 2 eur po osobi po noćenju, 6 eura u totalu
 • napojnicu za vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 1-2 eur po osobi po danu; iznos napojnice ovisi o vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i niži i viši, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Napomena

 

 • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja kompanije TAP Air Portugal objavljenom u 2021. godini i podložna su promjeni.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačan iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda gradova, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
 • Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
 • Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, sl.).
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
 • Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

 

 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna osobna iskaznica ili važeća putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa.
Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: lisabon@mvep.hr.

 

Mogućnosti plaćanja:

 • gotovina, uplata na žiro račun uplatnicom ili internetskim bankarstvom
 • kreditne i debitne kartice, jednokratno i obročno: Visa Premium, Diners, Maestro, Visa, MasterCard
 • online putem web stranice (navedenim kreditnim i debitnim karticama)

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju, a zatim ćete 72 sata prije putovanja dobiti završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 15, a maksimalan broj putnika je 25. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 20 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

 

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

 

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

 

 

Korisne informacije

Zadržana je obaveza nošenja maske u javnim zatvorenim prostorima (restorani, trgovine, uredi, javni promet i slično) kao i na otvorenom u slučaju da nije moguće održavati fizičku distancu.
Putnici trebaju ispuniti obrazac on line. 

Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja

 

PORTUGAL

Portugal je zemlja na krajnjem jugozapadu europskoga kontinenta, zauzima rubni dio Pirenejskoga poluotoka. U reljefu se, u osnovi, mogu izdvojiti dvije glavne cjeline: visočje u unutrašnjosti i priobalna nizina. Portugal je po etničkom sastavu vrlo homogena zemlja jer oko 98% od 10,5 milijuna stanovnika čine Portugalci, pripadnici romanske skupine naroda. Portugalcima se smatra i dio nebjelačkog stanovništva, doseljenici iz nekadašnjih portugalskih kolonija. Manjinu čine doseljenici iz europskih zemalja, Kapverdskih otoka i drugih afričkih zemalja, te iz Južne Amerike. Službeni jezik je portugalski. Gustoća stanovnika je visoka (112 st./km2, 2016). Najgušće je naseljeno priobalje, osobito sjeverni dio, te krajnji jug zemlje. Najstarije poznato stanovništvo na području današnjega Portugala bila su keltsko-iberska plemena. Do kraja III. st. pr. Kr. južnim dijelovima Portugala vladali su Kartažani, nakon Drugoga punskoga rata (218. do 201. pr. Kr.) istisnuli su ih Rimljani. Počeci portugalske samostalnosti datiraju od XI. st., kada se javilo i ime Portugal (terra Portucalis, prema Portus Cale, današnji Porto), isprva naziv za sjeverni dio Portugala koji je kao nasljednu grofoviju Alfons VI. Hrabri, kralj Leóna i Kastilje, oko 1094. dao svojem zetu, burgundskom vojvodi Henriku. Njegov sin Alfons I. Henriques odcijepio se od Kastilje i proglasio neovisnim vladarom da bi poslije proširio prvotni teritorij i proglasio se kraljem Portugala 1139 (vladao do 1185). Turizam je jedan od oslonaca gospodarstva. Najznačajniji je kupališni turizam (najviše na jugu i otocima), zatim posjet gradovima te hodočasnički turizam (Fátima je nakon Lurda drugo hodočasničko odredište u Europi). Zemlju godišnje posjeti oko 12 milijuna stranih turista.

 

KORISNE INFORMACIJE – PORTUGAL:

Službeno ime: Republika Portugal

Glavni grad: Lisabon, oko 2.927,000 st. (2018.)

Jezik: portugalski (službeni)

Religija: većinski katolici 81%, ateisti 6.8%, 0.6% Židovi, nespecificirano 8.3% (prema podacima iz 2011.)

Vremenska razlika: Zapadnooeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Portugal  (Lisabon) 11:00)

Novac: EUR (euro); 1 EUR = 100 eurocenta

Broj stanovnika: oko 10,35 milijun (podatak iz 7/2018. god).

Površina: oko 92.212 km²

Geografski položaj: Država u jugozapadnoj Europi, graniči sa Španjolskom na istoku, izlazi na Atlantski ocean na zapadu i jugu

Klima: Mediteranska klima s toplim i suhim ljetima, te blagim zimama s dosta padalina. Prosječna temperatura u siječnju je 16°C, u srpnju 25°C.

Električni napon: 230 V.

Dokumenti potrebni za putovanje: Za ulazak u Republiku Portugal za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.

Zdravstvo: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.

Telefoniranje: Pozivni broj zemlje je +351. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Kreditne kartice: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.

Napojnice: Uobičajeno je ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili objektu.

Sigurnost putovanja: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Odjeća:  Savjetujemo laganu, ugodnu pamučnu ili lanenu odjeću tijekom ljetnih mjeseci; topliju za vrijeme zime. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete.

Hrana i piće: Portugalska  kuhinja bazira se na mediteranskoj kuhinji, bogata je ponuda ribe, a najobljubljeniji bakalar. Neki od specijaliteta su: Alheira de Mirandela – kokošja kobasica, poslužena s blitvom; Arroz de Tambori – grdobina kuhana u smjesi lovora, češnjaka i rajčice s rižom; Caldeirada de Enguias - paprikaš od jegulja, začinjen šafranom i popraćen paprikama;  Francesinha - dvije kriške kruha s odreskom, šunkom, kobasicom između njih, itd.

Kupovina: popularni suvenir je npr. pijetao (nacionalni simbol), nakit, kozmetika,  zlato, tekstil, proizvodi od portugalske keramike. Trgovine rade uglavnom od 10 do 19 sati radnim danom, dok u većim gradovima rade od 9 do 21 svaki dan, osim državnim blagdanima. U manjim mjestima uobičajena je pauza za ručak, tijekom koje dućani i uslužni objekti ne rade od 13 do 15 sati.

SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

 

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu:

Rua D. Lourenco de Almeida, 24, 1400-126 Lisboa, PORTUGAL

lisabon@mvep.hr, pt.mvep.hr

Ivica Maričić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik

Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena):

+351 966 015 731

 

 

Lisabon

Lisabon (portugalski Lisboa), glavni grad Portugala, administrativno središte okruga Lisabon, u regiji Lisabon. Glavna luka te najveće trgovačko i turističko središte Portugala. Smatra se da su grad osnovali Feničani. Sigurno je sam grad označio i veliki potres 1755 godine. Danas je grad koji prima godišnje nekoliko milijuna turista.

Lisabon (portugalski Lisboa), glavni grad Portugala, administrativno središte okruga Lisabon, u regiji Lisabon. Glavna luka te najveće trgovačko i turističko središte Portugala. Pretpostavlja se da su ga osnovali Feničani, iako ime potječe od antičke riječi Olisipo ili Ulyssipo. Povoljan smještaj u prirodnoj luci (estuarij rijeke Tejo) uz Atlantski ocean. Smješten 13 km od njezina ušća u Atlantski ocean. Obale rijeke u središtu grada povezuje Most 25. travnja (nekadašnji Salazarov most), najduži viseći most u zapadnoj Europi. Lisabon je izgrađen na brežuljkastom prostoru; nalazi se na seizmički aktivnom području. Jak potres razorio ga je 1755. Lisabon je u XV. i XVI. st. bio jedno od gospodarski najrazvijenijih europskih središta. Lisabonska regija ekonomski je najuspješnija regija u Portugalu; proizvodi gotovo polovicu BDP-a Portugala.