Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish


Grupno putovanje

Makedonija i Albanija, 5 dana deluxe

05.-09.10. garantirano putovanje u Makedoniju i Albaniju s uključenim večerama i posjet vinariji u Tikveškoj regiji.

Putovanje u Makedoniju i Albaniju, 5 dana autobusom. Posjetite mjesta i prirodne ljepote koje oduzimaju dah, Skopje, Tikveš, Bitola, Ohrid, Sv. Naum, Elbasan, Tirana. Hoteli u centru Skopja, Ohrida, Tirane, uključene večere i deustacija vina te ručak u vinariji!

Cijena 2750 HRK 364,99 EUR
(1 EUR = 7,53450 kn)
po osobi

Polasci

 • 05.10.2022

Program putovanja

VRIJEDNOST VIŠE:

 •  uključena degustacija vina i ručak u vinariji
 •  uključene večere u hotelima i 1 večera u tradicionalnom rasoranu uz živu glazbu

 

1. dan ZAGREB – SISAK – SKOPJE

Polazak autobusa u 23:00 sati (dan ranije 04.09.2022) s mjesta prema dogovoru grupe. Vožnja autobusom autocestom kroz Slavoniju i republiku Srbiju uz odmore. Dolazak u Skopje u popodnevnim satima. Smještaj u hotel i sastanak sa lokalnim vodičem. Odlazak na panoramski razgled Skopja: TVRĐAVA KALEŠ  – DŽAMIJA MUSTAFA PAŠE – CRKVA Sv. SPASA – STARA TRŽNICA – stara turska kupelj DAUT PAŠA AMAM (KOJA JE DANAS MUZEJ) – BISTA MAJKE TEREZE – MEMORIJALNI SPOMENIK ŽRTVAMA POTRESA iz 1963. Godine…Nakon razgleda Skopja – slobodno vrijeme i odlazak do hotela. Večera. Noćenje.

 

2. dan SKOPJE – TIKVEŠKA REGIJA (VINARIJA) – BITOLA – OHRID

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak iz Skopja. Vožnja autobusom prema makedonskoj vinskoj regiji Tikveš. Posjet jednoj od vinarija u Tikveškoj regiji vinariji uz degustaciju 4 vrsti vina i ručak. Slijedi odlazak prema BITOLI – gradu koji se smjestio u južnom dijelu doline Pelagonije. Razgled središta grada koja potječe iz 19 stoljeća gdje se ističe stari bazar i pravoslavna crkva Svetog Dimitrija. U nastavku posjet ostacima starog antičkog grada HERACLEA. Odlazak prema Ohridu. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

3. dan OHRID – SVETI NAUM – OHRID

Doručak. Odlazak prema gradu OHRIDU koji se nalazi na sjeveroistočnoj strani Ohridskog jezera. Razgled grada: SAMUILOVA tvrđava, crkva SVETOG KLIMENTA, stara bazilika SVETI IVAN KANEO, katedralna crkva SVETE SOFIJE, amfiteatar. Nastavak vožnje do Svetog Nauma, razgled samostanske crkve SVETOG NAUMA – učenika Svetog Ćirila i Metoda. Posjet manastiru SVETI NAUM. Povratak u Ohrid. Slobodno vrijeme za osobne programe. Odlazak u tradicionalni restoran na večeru uz živu glazbu. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4. dan OHRID – ELBASAN – TIRANA

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak iz Ohrida prema Albaniji. Vožnja prema ELBASANU, starog albanskog grada osnovanog od strane Mehmeta II. Razgled bizantske i rimske ruševine te kraljevske džamije. Slobodno vrijeme na glavnoj gradskoj šetnici. Odlazak prema TIRANI, glavnom gradu Albanije. Pješački razgled gradskih znamenitosti: SKENDERBEGOV TRG (sa spomenikom najpoznatijem albanskom junaku Skenderbegu) – ZGRADA OPERE – ZGRADA NACIONALNE BANKE ALBANIJE – KATEDRALJA NGJALLIJA E KRISHITT (albanska ortodoksna katedrala) – NACIONALNI POVIJESNI MUZEJ – PALAČA KULTURE – DŽAMIJA ETHEM BEYA – SPOMENIK PRIJATELJSTVU ALBANIJE I KUVAJTA – TIRANSKI TORANJ SA SATOM – TIRANSKA TVRĐAVA – DŽAMIJA NAMAZGJAH  - MURAT TOPTANI šetnica – REJA (skulptura oblaka, jedno od modernih čuda Tirane) – TIRANSKA PIRAMIDA – BULEVARDI DESHMORET E KOMBIT – ALBANSKI PARLAMANT – PREDSJEDNIČKA PALAČA – TRG MARIJE TEREZE. Slobodno vrijeme za osobne programe. Odlazak u hotel. Smještaj. Večera. Noćenje.

 

5. dan TIRANA – SISAK – ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak iz Tirane prema Hrvatskoj. Uz pauze prema potrebi dolazak na mjesto polaska u večernjim satima.

 

CIJENA PAKET ARANŽMANA PO OSOBI: 2.750 kn (364,99 €) 

 Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

 

Rok za prijavu: 7 dana prije polaska ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 40 / Maksimalan broj putnika: 58

 

U program putovanja je uključeno

 • prijevoz autobusom prema programu putovanja
 • sve razglede prema programu
 • licenciranog turističkog pratitelja tijekom putovanja
 • 1 noćenje u hotelu 3* u Skopju u dovkrevetnoj sobi na osnovi polupansiona
 • 2 noćenja u hotelu 3* u Ohridu u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom i 1 polupansiona
 • Večera u restoranu u Ohridu uz živu glazbu
 • 1 noćenje u hotelu 3* u Tirani u dvokrevetnoj sobi na osnovi polupansiona
 • degustacija 4 vrste vina i ručak u jednoj od vinarija u Tikveškoj regiji
 • lokalnog vodiča za razgled Skopja i Ohrida i Tirane
 • jamčevinu, troškove organizacije i prodaje putovanja

U program putovanja nije uključeno

 • ulaznice za pojedine objekte i lokalitete koji se fakultativno posjećuju prema programu putovanja
 • nadoplata za jednokrevetnu sobu tijekom putovanja - 790 kn
 • boravišnu pristojbu u hotelu - 1,5 € po osobi po danu, (6 eura po osobi za sve dane)
 • dobrovoljno putno osiguranje s uključenim COVID pokrićem - paket osiguranja od otkaza putovanja i putno zdravstveno osiguranje
 • sve što nije navedeno pod „cijena aranžmana uključuje“

 

Napomena

 

Albanija

Državljani RH mogu ući u Albaniju bez ograničenja.

O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za Albaniju informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).

 

Crna Gora

Državljani RH mogu ući u Crnu Goru bez ograničenja.
Nošenje zaštitnih maski obvezno je u zatvorenom prostoru na cijelom teritoriji CG, uključujući i djecu stariju od 5 godina.

O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za Crnu Goru informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).

 

Sjeverna Makedonija

Državljani RH mogu ući u Makedoniju bez ograničenja.

Epidemiološke mjere na snazi u Sjevernoj Makedoniji:
Potvrda o primitku najmanje dvije doze cjepiva ili Potvrda o preboljenju COVID-19 bolesti unutar 180 dana od dana ozdravljenja potrebna je za sudjelovanje na svim kulturnim i sportskim događanjima te za ulazak u ugostiteljske objekte zatvorenog tipa.

 

Nošenje zaštitnih maski i dalje je obvezno u javnom prijevozu, a preporuka je nositi masku u slučajevima grupiranja većeg broja osoba u zatvorenim prostorima.

O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za Sjevernu Makedoniju informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).

 

MAKEDONIJA

Republika Makedonija je mala, lijepa država jugoistočne Evrope, smještena južno od Srbije, sjeverno od Grčke i zapadno od Bugarske. Makedonija je jedan od relativno nepoznatih dragulja bivše Jugoslavije, izvanrednog povijesnog, kulturnog i geografskog nasljeđa, koji svojim posjetiocima nudi jedinstven spoj nesvakidašnjih prirodnih ljepota i kulture, kao i dugu tradiciju nedostižne gostoljubivosti. Prirodni raj veličanstvenih planina Makedonije, njena jezera i rijeke, odakle život teče u različitom ritmu je i središte grandioznosti bogate povijesti i idiličnih sela, koja su stoljećima ostala praktično nepromijenjena. Značaj teritorije Makedonije, kao države i povijesno-geografske oblasti  jest u njenom strateškom položaju. Ona je, uz Srbiju, srce Balkanskog poluotoka. Geografski i kulturni položaj Makedonije, kao mosta između Istoka i Zapada, te raskrsnice između kršćanske Europe i tajanstvenog Orijenta, danas potvrđuju njeni stanovnici, fascinantno dubokih duhovnih korijena.
Iako mala zemlja površine 25.713 km2, Makedonija je kolijevka kulture, koja obuhvaća nekoliko antičkih kazališta, stotine manastira i dobro očuvanih predkršćanskih i bizantskih crkava i preko 200 otomanskih džamija, uz dokaz i nasljeđe iz kamenog doba, kao i ranijih perioda ljudske civilizacije. Aleksandar Veliki Makedonski je bio jedan od najvećih vojskovođa u povijesti i sa vojskom od oko 43,000 pješadije i 5,500 konjice zauvijek promijenio izgled Europe i Azije, stvorivši carstvo koje se prostiralo od Jadranskog mora do Indije i Egipta. Ilirski Paonci, Dardanci, Taulanti, tracki Odrisi, Geti i Tribali, uz razvijene Grčke zapadno-pontijske gradove su svi priznavali suverene Filipa II i njegovog sina Aleksandra Makedonskog, koji su držali slabu ličnu hegemoniju nad većim dijelom Balkana. Kulturno bogatstvo Makedonije se ogleda u njenom izvanrednom arheološkom nasljeđu, među kojima su nalazišta Herakleja, Stobi i Skupi, prostranih amfiteatara i hramova, ukrašenih veličanstvenim mozaicima i freskama. Smještena na starom rimskom karavanskom putu Via Egnatia, prostor današnje Makedonije je inspirirao umjetnike i naučnike da stvore veličanstvena umjetnička djela i učenje koje je postalo vrhunsko svjedočanstvo čitavog svijeta. UNESCO je prepoznao posebnu ove prekrasne zemlje odabravši Ohridsko jezero i Grad Ohrid za dio UNESCO svjetske prirodne i kulturne baštine. Makedonija ima 3 Nacionalna parka, 10 Specijalnih Rezervata prirode, 2 regije jedinstvenih prirodnih ljepota, 48 vrsta ptica, 55 Spomenika prirode i 3 memorijalnih spomenika prirode, 9 strogo zaštićenih rezervata prirode, 18 Rezervata za naučna istraživanja, 15 regija posebnih prirodnih odlika, 25 karakterističnih krajolika, 17 Specijalnih prirodnih rezervata, 150 specifičnih biljnih vrsta, 63 grupa biljaka, 45 manjih grupa biljnih vrsta posebnih područja, 45 biljnih vrsta koje se uzgajaju u urbanim i prigradskim područjima, 247 životinjskih vrsta, od kojih su 218 ptičje vrste, 9 insekata, 14 reptila, 152 Spomenika prirode, od kojih su 24 geološki i minerološko-petrograški, 19 geomorfoloških, 77 hidrografskih, 31 botanička i 24 spomen obilježja. Stanovnici brojnih živopisnih sela Makedonije su poznati po tkanju raznobojnih i raskošnih narodnih nošnji,  ćilima i tepiha. U starim bazarima - uličnim pijacama u velikim gradovima Makedonije, susreću se brojne male trgovine koje vode raznovrsni lokalni umjetnici i zanatlije. To su male zlatare, filigranske radionice i kujundžijske radnje, koje prodaju prekrasan nakit, stamnari ili proizvođači-zanatlije koji još uvijek izrađuju i prodaju razne grnčarske glazirane predmete, kao što su urne, posude, krčazi i drugo. Orijentalni ćilimi se također prodaju na tradicionalnim bazarima Makedonije. Pretežno planinska Makedonija obuhvaća riječne doline Bistrice, Vardara i Strume, koja pripadaju Egejskom morskom slivu. Makedonija je također poznata i kao Vardarska Makedonija po reci Vardaru, koja teče kroz Makedoniju gotovo čitavom svojom dužinom i najduža je rijeka u državi. Izvor Vardara predstavlja jednu od najljepših prirodnih znamenitosti regije Gostivara. Tamo, u blizini sela Vrutok, na nadmorskoj visini od 683 metara, u podnožju planine Šare izvire rijeka Vardar, odakle se njeno korito proširuje. Reka Vardar protiče kroz Gostivar, te dalje kroz kanjon Derven, Skopje, Veles, kanjon Demir Kapije i prelazi u Grčku u blizini Gevgelije, te dalje kroz Polykastro i Axioupoli (“grad na reci Axiós – grad Vardara”), prije nego što se spoji sa Egejskim morem, u centralnoj Makedoniji, zapadno od Soluna. Dolina Vardara je označila naziv vjetra vardhárisa ili vardareca, pretežno sjevernog vjetra koji puše niz riječnu kotlinu i donosi svježinu području Soluna u Grčkoj. Vjetar vardarec nastaje kada je atmosferski tlak iznad istočne Evrope viši od pritiska iznad Egejskog mora, što je veoma čest slučaj tokom zime, kao i uobičajena pojava u području Demir Kapije. Za lokalno stanovništvo različitih dijelova Makedonije su vodopadi mjesta na kojima proslavljaju vjerske praznike i gdje se liječe bolesti, gdje se ispraća zima i dočekuje proljeće. Vjerovali ili ne, u Makedoniji ima oko 150 vodopada ! Najviši vodopad je na planini Korab, koji je visok 138 metara i nalazi se ispod vrha Malog Koraba, u blizini nekadašnjeg sela Zuznje. Skriveni duboko u šumama koje pokrivaju 44% površine Makedonije, vodopade Makedonije posjećuju najdosljedniji ljubitelji prirode i izazova, te šetnja do vodopada predstavlja jedinstveni doživljaj i avanturu. Vodopadi Makedonije su na planinama Korabu, Šari, Jablanici, ali su najviše posjećeni vodopadi u selima Smolare i Kolešino, na prekrasnim strmim padinama planine Belasice. Vodopad Smolare  se nalazi na granici Makedonije, Bugarske i Grčke, na nadmorskoj visini od 650 metara. Smolare je jedan od najvećih vodopada na Belasici, čiji vodeni slap pada sa stijene, čineći vodopad visine 35 – 40 metara. Područje oko vodopada Smolare je bogato vegetacijom i mahovinom, koja nikada ne promijeni svoju svježu, zelenu boju. Ovdje tokom zime priroda stvara najljepše ledenice, koje vise sa stijena. Ispred vodopada Smolare je otvor o kome lokalno stanovništvo priča predanja i priče. Legenda kaže da je kopito konja Kraljevića Marka, posle skoka sa vodopada, ostavilo trag u kamenu. Stanovnici sela Smolara zovu ovaj otvor “dirom”. Spoj ovih vrijednosti, kao i uzbudljive planine i kanjoni, duboka jezera i rijeke Makedonije, doprinosi da ova prekrasna zemlja ima da ponudi ponešto za svakoga…. Probuditi se uz panoramu Prespanskog jezera, osjetiti uzbuđenje zbog posjete jedinstvenom otoku zmija na Velikom Gradu, ili dodirivati ručno izrađenu narodnu nošnju, staru tristo godina – ima li što uzbudljivije od toga ? Ujutro probajte domaću poslasticu od smokava, banicu ili kačamak, za ručak sveže “gjomleze”, ispečene pod vrsnikom (metalnoj tavi za pečenje kruha), uvečer pred spavanje, popijte rakiju iz Strumice i potvrdite svoj izgled ljepotici Belasici. Tada ćete osjetiti Makedoniju !
Skopje je glavni grad Makedonije, sa preko 600000 stanovnika. Glavni turistički centri Makedonije su Ohrid, Struga, Prespa, Dojran, dok su zimski skijaški centri Šar planina, Pelister, Mavrovo i Kruševo. Tri drevna tektonska jezera, Ohrid, Prespa i Dojran su pod zaštitom države, zahvaljujući jedinstvenim prirodnim odlikama koje ih krase, kao i njihovom naučnom značaju. Ohridsko i Prespansko jezero se nalaze u blizini, a okružuju ih veličanstveni planinski vijenci nacionalnih parkova, koji obuhvaćaju obilje prirodnih i kulturnih znamenitosti. U planinskom području iznad Ohrida i Struge su opštine Debarca i Vevčani, čija sela su među najzanimljivijima na svijetu. Svako selo Makedonije ima tradicionalnu arhitekturu, sa crkvama ispunjenim svijećama koje stalno gore, drevnim freskama i ikonama pravoslavnih svetaca. Ovdje su slikovite kamene kuće i štale, otvorene peći u kojima se peče kruh, voćnjaci i vinogradi, brzi potoci i starice u živopisnim narodnim nošnjama… U selu Vevčani postoji nekoliko vodenica, starih preko 300 godina, koje peru tkanu i tekstilnu robu, pokrivače za krevete, tepihe, ćilime i druge prirodne materijale, što je jedinstvena pojava modernih “mašina za pranje” u prirodi. Kada se prirodno oprani predmeti osuše na toplom makedonskom suncu, u srcu prirode, izgledaju zaista prekrasno. Pastiri sa svojim psima čuvaju stada ovaca i koza, dok magarci natovareni slamom, nostalgično pronalaze svoj put niz uske, strme stazice i uz stare uličice. Svuda okolo su srdačni stanovnici, željni da Vam pokažu dragocjenost svog vanvremenskog postojanja…Istočna Makedonija je još izazovnija. Zaboravljen od stranaca, ali i Makedonaca, fantastični istok Makedonije je pun prirodnih ljepota, povijesnim znamenitostima i pravim životom. “Poleka, poleka” (’polako, polako’) kažu Makedonci; ovaj pristup životu pomaže da se razume oskudna privreda, ali je veoma preporučljiv svima koji ovdje dolaze. Pogodno vrijeme za posjetu jugoistočnoj Makedoniji je druga nedjelja rujna, dok je još uvijek toplo, ali ne neizdrživo, kada se crvene paprika suše na svakom dovratku i lišće lagano počinje da pada sa najviših udaljenih vrhova. Ljupko selo Berovo, 170 km od Skopja ima centralni položaj u odnosu na tri aerodroma – u Skopju, Sofiji i Solunu. Sela u okolini Berova cvjetaju u bajkama o svevremenskoj goletnoj prirodi i čvrstom narodu koji ju je ukrotio. U selu Vladimirovu, nekoliko kilometara od tamo, mještani s poštovanjem govore o čovjeku koji je, boreći se sa vukom, golim rukama ubio životinju. Nigdje niste čuli ovakvu priču ! Berovo je poznato po proizvodnji paradajza i mladog sira. Maleševo obiluje raskošnim borovim i hrastovim šumama, od kojih čuveni makedonski rezbari izrađuju maštovite i veličanstvene duboreze.
Makedonija je zanimljiva turistička destinacija zahvaljujući svojoj jedinstvenoj i posebno ljepoj prirodi, rijetkoj flori i fauni, brojnim kulturnim i povijesnim spomenicima, kao i tradicionalnom folkloru. Zahvaljujući raznovrsnim odlikama reljefa, Makedonija uživa različite tipove klime, od tipično mediteranske klime do tipično kontinentalne klime. Jedinstvena topografija i klima Makedonije je doprinijela razvoju i raznovrsnosti flore i faune. Planine, Nacionalni parkovi, zaštićena područja i šume Makedonije su poznate po ljepoti i očuvanosti, te time veoma privlačne turistima, pružajući mogućnost za organizaciju raznovrsnih zimskih i ljetnih sportova u prirodi i na otvorenom. Podaci Zavoda za statistiku govore da je Makedoniju u ožujku 2014. godine posjetilo 35290 turista, a broj ostvarenih noćenja je bio 78721. Broj turista u ožujku 2014, u odnosu na broj u ožujku 2013. godine se povećao za 5,2%, dok je broj ostvarenih noćenja povećan za 7,5%.
Glavni turistički centri i znamenitosti Makedonije: Bitola, Dojransko jezero, Nacionalni Park Galičica, Planina Jakupica, Kokino, Planina Korab, Kruševo, Mariovo, Markov Manastir, Kanjon Matka, Nacionalni Park Mavrovo, Ohrid, Ohridsko jezero, Nacionalni Park Pelister, Prespansko jezero, Prilep, Manastir Sveti Pantelejmon u selu Nerezi, Manastir Sveti Jovan Bigorski, Scupi, Stobi, Struga, Skoplje, Sar Planina, selo Trebenište, Manastir Zrze …..