BUS PROGRAMI

Dan žena u Sarajevu uz koncert Halida Bešlića

Putovanje u Sarajevo, polazak 11.03., 2 dana autobusom, uključena ulaznica za koncert Halida Bešlića

Mnogo lijepih riječi je rečeno o Sarajevu, mnogo pjesama je ispjevano o Sarajevu no jedno je sigurno - svatko tko ga posjeti, uvijek mu se vraća.Program putovanja

 

 

Predviđeni hotel: HOTEL HOLIDAY****

 

1. dan ZAGREB - SARAJEVO (koncert Halida Bešlića)

Polazak autobusom iz Zagreba ispred Gradskog poglavarstva (južni parking) u 05:00 sati. Vožnja autobusom prema Sarajevu uz kraća zaustavljanja na putu radi odmora. Predviđeni dolazak u Sarajevo u ranim popodnevnim satima. Odmah po dolasku slijedi panoramski razgled grada autobusom te razgledavanje grada uz pratnju lokalnog vodiča: Gradska Vijećnica – mostovi preko Miljacke – Inat kuća – Latinska Ćuprija – muzej Atentata – Baščaršija uz nezaobilazne čevape – Kazandžijska ulica – Šebilj – Džamija Havadže Duraka – Morića Han – Gazi-Husrev Begova Džamija, Medresa, Biblioteka i bezistan – Katedrala srca Isusova – rijeka Miljacka – saborna Crkva – tržnica Markale – Vječna vatra – Careva Džamija – Franjevački samostan – Sarajevska Pivara. Svakako preporučamo probati ćevape, pitu krumpirušu i burek uz nezaobilaznu pravu tursku kavu. Odlazak u hotel, smještaj. Odlazak na koncert Halida Bešlića koji se održava u poznatoj Olimpijskoj dvorani Zetra. Povratak s koncerta u vlastitom aranžmanu. Noćenje.

 

2. dan SARAJEVO (fakultativni izlet „Ratno Sarajevo“ i Vrelo Bosne)

Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite programe, šetnju Sarajevom, kavu i uživanje u tradicionalnim bosanskim specijalitetima.
Predlažemo odlazak na izlet Ratno Sarajevo i Vrelo Bosne u pratnji voditelja putovanja: „RATNO SARAJEVO“: Obilazimo poznatu “Aleju Snajpera” i liniju razdvajanja, prve borbene linije. Prolazimo pokraj stadiona Grbavica te odlazimo prema čuvenom sarajevskom ” Tunelu Spasa” koji je bio jedini izlazak iz okupiranog Sarajeva. Nakon posjeta tunelu idemo na Vrelo Bosne – mjesto gdje izvire rijeka Bosna. Svakako možete probati čistu izvorsku vodu. Vraćamo se u centar grada, kraće slobodno vrijeme za vlastite programe, kupovinu suvenira i poznatih gastronomskih slastica koje preporučamo da ponesete kući  kao poklon svojim najmilijima poput poznatog rahat lokuma, hurmašica, tufahija, baklava….Povratak prema Zagrebu u dogovreno vrijeme. Dolazak na mjesto polaska očekuje se u večernjim satima.

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 99 € (745,92 kn)

 

Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7,53450 HRK

 

U program putovanja je uključeno

 • Prijevoz autobusom prema programu putovanja
 • Licenciranog voditelja putovanja
 • Smještaj u hotelu HOLIDAY**** na osnovi 1 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama
 • Ulaznicu za koncert Halida Bešlića (parter)
 • Korištenje bazena i fitnes centra
 • Razgled Sarajeva u pratnji lokalnog vodiča
 • Troškove organizacije i prodaje aranžmana, jamčevno osiguranje

 

 

U program putovanja nije uključeno

 • Izlet Ratno Sarajevo i Vrelo Bosne – 15,00 € (uključuje prijevoz autobusom,  vođenje od strane našeg vodiča, ulaznicu za muzej Tunela spasa uz kratku priču od strane lokalnog vodiča te video o opsadi, ulaznicu za Vrelo Bosne); min 20 prijavljenih putnika
 • Boravišna pristojba u hotelu – 2,00 € po osobi/danu
 • Ulaznice za objekte koji se fakultativno posjećuju
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu – 30,00 € (226,04 kn)
 • Dobrovoljno putno osiguranje s ukljućenim Covid pokrićem:
  • Putno zdravstveno osiguranje - 4,57 € (34,50 kn)
  • Putno zdravstveno osiguranje + osiguranje od otkaza putovanja – 8,56 € (64,50 kn)  NAPOMENA: osiguranje od otkaza putovanja ugovara se prilikom rezervacije aranžmana – PREPORUKA AGENCIJE; policu osiguranja od otkaza putovanja nije moguće ugovoriti u periodu 14 dana do polaska na putovanje

 

Napomena

Minimalan broj putnika: 40

 

Mogućnost doplate za odabrana sjedala u autobusu:

Na ovom putovanju nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz nadoplatu prilikom rezervacije. Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.

 • sjedala 3 i 4 u prvom redu doplata po osobi 15 €
 • sjedala 5,6,7,8 u drugom redu doplata po osobi 15 €
 • sjedala iza drugih vrata doplata po osobi 15 €
 • bilo koje drugo sjedalo po odabiru – 7 €
 • za dodatno prazno sjedalo u autobusu 45 € (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

 

VAŽNE INFORMACIJE

 • raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata
 • završno pismo dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja –završni dokument za putovanje koji sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i druge potrebne informacije vezano uz putovanje
 • fakultativna ponuda (ulaznice, večere i slično) plaća se na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta
 • organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
 • organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa ovisno o dostupnosti sadržaja
 • program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu
 • predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta

 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

 

Za državljane RH viza za BIH nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Bosni i Hercegovini se nalazi u Sarajevu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini nalazi se na adresi: Ulica maršala Tita 28, 71000, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
Kontakt podaci: tel. + 387 33 277 111, fax. + 387 33 472434, e-mail. croemb.sarajevo@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: mr.sc. Ivan Sabolić.
Radno vrijeme konzularnog odjela (osim za blagdane u RH i blagdane u BiH): ponedjeljak - petak 8:30-16:30, rad sa strankama: ponedjeljak-četvrtak 9,00-13,00
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +387 (0)63 26 76 70.

 

UVJETI I NAČINI PLAĆANJA:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja.

 

Mogućnosti plaćanja:

 • uplatom na žiro račun uplatnicom ili internetskim bankarstvom
 • kreditnim i bankovnim karticama, jednokratno i obročno: Visa Premium, Diners, Maestro, Visa, MasterCard
 • online putem web stranice

 

Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

 

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. A zatim 72 sata prije putovanja završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 20 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

 

 

Pravo Putnika na raskid Ugovora:

Ukoliko Putnik otkaže aranžman za putovanje, Svijet putovanja od ukupne cijene aranžmana na ime nakade štete zadržava sljedeći iznos:

 • do 30 dana prije polaska 40% cijene aranžmana, minimalno 100 kn
 • 29 – 22 dana prije polaska 60% cijene aranžmana
 • 21 – 15 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
 • 14 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana, odnosno za “no-show” ili za prekid putovanja koji je nastao od strane putnika, organizator će naplatiti 100% cijene aranžmana.

 

Pravo agencije na raskid ugovora:

Svijet putovanja može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana i Putniku u cijelosti vratiti sva primljena plaćanja za paket-aranžman, bez obveze naknade štete Putniku, ako je broj osoba koje su prijavljene za paket-aranžman manji od najmanjeg broja navedenog u ugovoru ili programu putovanja koji je sastavni dio predugovorne informacije i ako obavijesti Putnika o raskidu ugovora unutar roka navedenog na promidžbenom materijalu ili programu putovanja, tj.

 • za putovanja duža od 6 dana – 20 dana prije početka putovanja
 • za putovanja 3-6 dana – 7 dana prije početka putovanja
 • za putovanja kraća od 2 dana – 48 sati prije termina putovanja.
 •  

  Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: SVIJET PUTOVANJA d.o.o., Draganići 12, 10 010 Zagreb.

   

  Polica jamčevine br. 990007066370 uplaćena kod osiguravatelja Triglav osiguranje d.d., Antuna Heinza 4, HR – 10000 Zagreb, tel. 0800 202080. Ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju prouzroči Putniku neispunjenjem, djelomičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza koje se odnose na putovanje: broj police/ugovor 1322-00059480, uplaćena kod Wiener osiguranja d.d., Zagreb.

   

  Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

   

  Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja

   

  BOSNA I HERCEGOVINA

  Federacija Bosne i Hercegovine je zemlja jugoistočne Europe, na Balkanskom poluotoku, koju čine dva entiteta : Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska. Graničeći se sa Hrvatskom na sjeveru, zapadu i jugu, Srbijom na istoku i Crnom Gorom na jugoistoku, Bosna i Hercegovina je jedan od neotkrivenih turističkih dragulja bivše Jugoslavije, skoro potpuno zaokružen kopnom, osim 26 km jadranske obale, oko grada Neuma. Ilirska plemena koja su vladala čitavim Balkanom su doživjela svoj konačni pad u borbi protiv Rimljana u tvrđavi Vranduku, u blizini Zenice, oko 6. Stoljeća prije Krista. Francuski putopisac početkom 19. stoljeća opisuje da Bosna ima više od 40 utvrđenja i tvrđava, raznih veličina i očuvanosti. U Bosni i Hercegovini su se susretale istočne i zapadne civilizacije, koje su nekada ratovale, ali su se češće međusobno obogaćivale i ojačavale, kroz dugi period svoje očaravajuće povijesti. Federacija Bosne i Hercegovine zauzima površinu od preko 50,000 km2, i često je nazivaju “srcem jugoistočne Evrope”. Bosna i Hercegovina je prirodno čudesna zemlja – blagoslovljenih olujnih kanjona, bujnih šuma bogatih divljači (preko 25 milijuna hektara pod šumama), kristalno čistih rijeka i modro-plavih jezera i dragocjene smijese kultura i tradicija, nastalih na ovoj brdovitoj regiji južnih Dinarskih planina. U Bosni i Hercegovini je utvrđeno 227 vrsta biljaka, koje pripadaju 71 različitim biljnim grupama i koriste se u etno-terapeutske namijene. Bosna i Hercegovina je jedinstvena i pruža usamljene staze, strme uspone, veličanstvene panorame, brze spustove, osvježavajuće kupanje i odličnu zabavu. Bosna i Hercegovina posjetioce očarava svojim prirodnim ljepotama, nadahnjuje bogatim kulturnim nasljeđem i dira toplinom i urođenom gostoljubivošću njenih stanovnika. Osim toga, ono što je posebno sjajna stvar Bosne i Hercegovine je činjenica da u tri sata vožnje možete skijati po obroncima bosanskih olimpijskih planina i kupati se u Jadranskom moru. Glavne turističke atrakcije Bosne i Hercegovine: Sarajevo – glavni grad Bosne i Hercegovine i Olimpijski grad, kao i grad nauke, turistički i kulturni centar, Banja Luka – glavni grad Republike Srpske, Bihać i rijeka Una, sa veličanstvenim vodopadima i Nacionalnim Parkom Una, Doboj sa tvrdavom iz 13. stoljeća, Jajce sa prekrasnim vodopadom i jezerima, Park prirode Blidinje, Prijedor, Nacionalni Park Kozara i najveći spomenik iz Drugog svjetskog rata u Mrakovici, rijeka Neretva, rijeka Buna i izvor Vrelo Bune sa povijesnim gradom Blagajem, Kraljevsko selo Kotromanićevo, kanjon Tare, prašuma Perućica (kod povijesnog grada Foče) koja je jedna od dvije preostale prašume Evrope, rijeka Sutjeska i kanjon, u okviru Nacionalnog Parka Sutjeska, povijesno selo Počitelj, Mostar – “grad sunca” sa svojim “Starim mostom” - obnovljenim posle razaranja , Međugorje – mjesto pojave čuvene Djevice Marije, planine Bjelašnica i Jahorina, Hutovo blato, primorski turistički centar Neum, Travnik – grad Ive Andrića, Park prirode Tajan, nekropole stečaka Stolac i Radimlja, Trebinje, manastir Tvrdos, manastir Dobrun, Stari most u Višegradu – UNESCO znamenitost, tvrđava Bobovac, Bijeljina, Tuzla, pećina Vjetrenica…
  Bosna je također mjesto gdje su se 1943. godine, najdramatičnije godine Drugog svjetskog rata, dogodile neke od najvećih bitaka tog svjetskog rata. Tokom Drugog Svjetskog rata se u Bosni odigralo pet od sedam najvažnijih partizanskih antifašističkih ofanziva. Bosna i Hercegovina je značajno planinsko područje, koje na jugu obuhvaća centralni dio Dinarskih planina – Dinarskih Alpa, brdovitog sjeverozapadnog dijela i ravnice u njenom sjeveroistočnom dijelu, koja doseže do Panonske nizine, dok se na jugu graniči sa Jadranskim morem. Široka područja divljine i netaknuta priroda Bosne i Hercegovine je čini odličnom avanturističkom destinacijom i odredištem ljubitelja prirode. Dinara je planinski vijenac koji predstavlja prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, po kome je nazvan čitav planinski lanac. Vijenci Dinare se protežu pravcem sjeverozapad – jugoistok, dužinom od 645 km, prateći jadransku obalu. Planina Dinara je duga 84 km i njen najviši vrh je Troglav, visine 1913 metara. Centralna Bosna je najviši dio zemlje, koga čine dominantne planine Vlašić, Čvrsnica i Prenj. Planina Prenj je svakako jedna od najljepših i najimpresivnijih planinskih vijenaca u Bosni i Hercegovini, kao i cijelog krečnjačkog Dinarskog planinskog sistema. Planinu Prenj odlikuju uzbudljivi, elegantni i oštri vrhovi, veličanstveni prijevoji, 11 vrhova preko 2000 metara, predivne doline i drugi alpski oblici, prekriveni snijegom većim dijelom godine. Gradovi Konjic, Jablanica i Mostar se nalaze u podnožju planine Prenj. Najviši vrh Prenja je vrh Zelena Glava, visok 2155 metara. Istočnu Bosnu čine planine Trebević, Jahorina, Igman, Bjelašnica i Treskavica, koje pripadaju Dinarskim planinama. Ovdje su 1984. godine održane Zimske Olimpijske Igre. Danas olimpijske planine dočekuju nove generacije skijaša i ljubitelja zimskih uživanja na snijegu, koji skijaju padinama najvišeg olimpijskog nivoa, začuđujuće povoljnih cijena i bez ikakvog čekanja u dugim redovima. Dođite na skijanje u Bosnu i Hercegovinu, da upoznate najuzbudljiviju skijašku destinaciju jugoistočne Evrope !
  National Geographic je proglasio Bosnu i Hercegovinu među 10 najboljih avanturističkih destinacija u 2012. Bosna i Hercegovina, kao turistička destinacija koja omogućava izvanredno splavarenje, planinarenje, skijanje i druge adrenalin sportove, nudi najbolje planinske biciklističke ture i pješačke rute duž drevnih karavanskih puteva, koji su stoljećima povezivali planinska naselja. Unutrašnjost Bosne i Hercegovine je veća geografska regija umjerene kontinentalne klime, sa toplim ljetima i snježnim, hladnim zimama. Grebeni dinarskih planina Bosne i Hercegovine čine prirodnu granicu između mediteranske i kontinentalne – alpske klime. Tople mediteranske temperature, koje se sudaraju sa oštrim planinskim zrakom, stvaraju jedan od najraznovrsnijih eko sistema Europe. Hercegovinu, južni dio Bosne i Hercegovine, odlikuje mediteranska klima i plodna ravnica, sa veoma toplom, sunčanom i suhom klimom. Hercegovina ima izuzetnu komparativnu prednost u proizvodnji ljekovitog smilja, jer naučne analize potvrđuju da je smilje iz Hercegovine među najkvalitetnijim sortama ovog ljekovitog bilja na svijetu. Flavije Galerije Valerije Licinijan Licinije – Flavius Galerius Valerius Licinianus Licinius, rođen oko 250. godine u Popovom Polju, porijeklom Tribal, bio je rimski car od 308. do 324. godine, poginuo 325. godine. Hercegovina je nazvana po posljednjem vladaru Huma, Hercegu Stjepanu, koji je bio posljednji vladar bosanske aristokratske porodice Kosača, prije turskog osvajanja. Najraniji srednjovjekovni izvori (početak 10. stoljleća), Hercegovinu nazivaju Hum ili Zahumlje, kojem su na čelu domaći knezovi (dux Chulmorum).U periodu od 10. do 15. stoljeća taj toponim se prostorno sve više širio, pa su sredinom 15. stoljeća uspostavljene one granice koje i danas označavaju hercegovački prostor. U Bosni i Hercegovini ima oko 1000 rijeka i riječica. Rijeka Sava je najveća rijeka Bosne i Hercegovine i čini prirodnu sjevernu granicu sa Hrvatskom. Predivne rijeke Una, Sana i Vrbas su desne pritoke Save, smještene u Bosanskoj Krajini, sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Bosna je dobila ime po reci Bosni, koja svojim čitavim tokom teče u okviru granica zemlje. Ona se proteže kroz centralnu Bosnu, od izvora u blizini Sarajeva, do ušća u reku Savu, na sjeveru. Drina teče istočnim dijelom Bosne i svojim skoro čitavim tokom čini prirodnu granicu, neki kažu vezu sa Srbijom. Granica između Srbije i Bosne i Hercegovine je duga 383 km, od čega rijeka Drina obuhvata 229 km granične linije i omogućava raznovrsne turističke aktivnosti i sadržaje na vodi. Neretva je glavna rijeka Hercegovine, jedina koja teče u pravu jugozapada i pripada slivu Jadranskog mora. Termalne vode Bosne i Hercegovina imaju značajnu ulogu u zdravstvenom i rekreativnom turizmu  i balneoterapiji. Tradicija korištenja termalnih i ljekovitih voda u Bosni i Hercegovini potiče od drevnih vremena, perioda grčke i rimske civilizacije.  Na izvorima u Banji Vrućici pored Teslića su pronađeni novčići korišteni za zdravstvene usluge. Termalne vode banje Guber su također poznate od doba Rimljana, koji su izvor nazvali Domavia, a čitavo područje Argentaria. O tome svjedoči natpis na ostacima rimskih termi. Prvi tragovi upotrebe termalnih voda na Ilidži kod Sarajeva potiču iz perioda rimske vladavine, kada su nastale prve terme, o čemu svjedoče arheološka istraživanja. Organizirano korištenje ljekovitih izvora Ilidže je počelo 1895. godine, dok je tokom Austro-ugarske vladavine sagrađen veliki broj smještajnih i terapijskih kapaciteta. Prve provjere kvaliteta termalnih voda u Fojnici, koje je obavio E. Ludwig 1888. godine su bile naučna potvrda narodne tradicije o ljekovitim svojstvima ovih voda. Prvi pisani dokumenti o ljekovitoj vodi u Kiseljaku potiču iz 14. stoljeća.

  Sarajevo

  Nijedan grad na svijetu na tako maloj površini u središtu grada nema sve bogomolje dominantne za Europu: katedralu, hram, džamiju, sinagogu. Sarajevo je grad na rijeci Miljacki te je poznat kao grad gdje je započeo prvi svjetski rat. Grad poznat po dobrim ćevapima i dobroj glazbi.

   

  Sarajevo je glavni grad i najveći grad Bosne i Hercegovine, a također i glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine, te centar Kantona Sarajevo. Sarajevo i okolica su dugo (bili) glavni kulturni i politički centar Bosne i Hercegovine. To je regija koji nudi sve, počevši od uzbuđenja orijentalnog središta Sarajeva do jedne od posljednjih prašuma Evrope, u Nacionalnom Parku Sutjeska, na istoku države. Kulturno, prirodno i povijesno nasljeđe Sarajeva je svakako jedno od najzanimljivijih na čitavom Balkanu, jer su se u Sarajevu susrele velike istočne i zapadne sile i ostavile svoje utjecaje u ovom, još uvijek prilično nepoznatom uglu svijeta – prvobitno mali seoski trg Tornik, zatim Trgovište, Staro Trgovište i, najzad, Vrhbosna, stara župa u zemlji porodice Pavlović, koja se spominje 1244. godine. Turci su definitivno osvojili Vrhbosnu nešto prije 1450. godine, kada je naselje preimenovano u Sarajevo. Tada su pod gradom osnovali varoš i u njoj sazidali veliki saraj (dvor), po kojem je ova danas znamenita varoš i dobila ime. Posle više od 400 godina otomanske uprave, 1878. godine je Sarajevo postalo, praktično preko noći, dio Austrougarske monarhije. Ovo je bila vrlo velika promjena koja je doprinijela potpuno novom stilu gradnje i arhitekture grada Sarajeva. Usprkos opiranju, ovaj dio povijesti Sarajeva je donio brojne pogodnosti stanovništvu. Austrougarsko carstvo je u Sarajevo dovelo industriju, bolju infrastrukturu i nove tehnologije, što je predstavljamo određeno ispitivanje prije primjene u Beču. Zahvaljujući tome je Sarajevo 1885. godine bilo prvi grad u Europi sa potpuno elektrificiranim sistemom tramvaja, koji je još uvijek u upotrebi, sa građevinama uz Miljacku koje čine najbolje primjere austrougarske gradnje, nastale ubrzo pošto je Sarajevo postalo dio Austrougarskog carstva. Hotel Evropa Sarajevo je bio prvi moderan hotel, osnovan 1882. godine na raskrsnici orijentalnog i europskog Sarajevo, tada najpoznatije i najposjećenije mjesto susreta u Sarajevu. Projektirao ga je češki arhitekt Karlo Paržik, koji je sa 26 godina došao u Sarajevo, u kome je radio skoro 60 godine. On je autor nekih od najpoznatijih i najljepših građevina i zgrada Sarajeva. Kroz Sarajevo od istoka prema zapadu protiče rijeka Miljacka, koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine, obzirom da regija Sarajeva pripada jednom od najviših planinskih regija Bosne i Hercegovine.  Grad Sarajevo, koji leži na nadmorskoj visini od 511 metara, potpuno okružuju olimpijske planine, koje dosežu i 2000 metara visine: Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević. Jahorina se proteže koridorom i kantonom Goražde, direktno do jugoistoka Sarajeva, graničeći se sa planinom Bjelašnicom. Jahorina je prekrasna sarajevska olimpijka planina visoka 1913 metara i zapravo smještena u centru sarajevskih planina. Poput drugih planina oko Sarajeva, Jahorina je popularna ski destinacija, poznata po ski stazama i bogatoj ponudi zimskih sportova i aktivnosti. Tokom Olimpijskih igara 1984. godine su na Jahorini održana ženska skijaška takmičenja, dok su se takmičenja za muškarce odigravala na planini Bjelašnici. Danas je planina Jahorina veoma popularna zimska destinacija, odlična za brojne zimske sportove i aktivnosti u prirodi – skijanje, planinarenje, snowboard i sankanje. Jahorinu odlikuje preko 40 km ski staza, kao i suvremena infrastuktura i oprema. Ova regija pripada najvećem planinskom dijelu Bosne i Hercegovine, te zahvaljujući osunčanosti, uživa u toplom i srdačnom osjećaju u malim sredinama u i oko Sarajeva. Posle provjere instaliranih kabina žičare na Trebeviću, izvršena je prva probna vožnja sarajevske gondole u januaru  2018. godine jednog od simbola Bosne i Hercegovine. Planirano je da sarajevska trebevićka žičara do vrha Trebevića ima 33 kabina-gondola, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1200 osoba sat. Umjesto nekadašnje brzine sarajevske žičare, kojoj je trebalo 12 minuta da stigne do vrha, nova žičara do vrha Trebevića stiže za 7 minuta i 15 sekundi. Sarajevo je primjer određene višestoljetne borbe protiv spoljnog utjecaja i sažimanja tih utjecaja u jednu od najraznovrsnijih kultura Europe. Zaista, postoji samo nekoliko mjesta na svetu sa pravoslavnim i katoličkim crkvama, džamijom i sinagogom na pješačkoj udaljenosti od 10 minuta jedna od druge. Ako postoji i jedan grad u Europi koji sa lakoćom opkoračava Istok i Zapad, to je Sarajevo. Ovdje su bizantsko i otomansko Carstvo Istoka i rimsko, mletačko i austrogarsko carstvo Zapada, ostavili neizbrisiv trag kroz kulturu, tradicije i religije, što Sarajevo čini elegantnim, kosmopolitskim gradom. Šetnja pak, kroz Baščaršiju –povijesni stari dio Sarajeva je šetnja kroz prošlost grada. Od užurbanih, otomanskih kvartova, načičkanih slastičarnicama, kafanama i brojnim zanatskim radnjicama, do administrativnog i kulturnog centra iz doba Austrougarske, Sarajevo obuhvaća najbolje iz oba sveta. U Sarajevu ljudi imaju vremena za porodicu i prijatelje. Često se stoga u Sarajevu kaže da se vrijednost čovjeka ne mjeri materijalnim dobrima, već prijateljima. U neposrednoj blizini Ilidže je spomenik prirode Vrelo Bosna, do koga se stiže stoljetnom alejom drvoreda dugom 3 km. Velika Aleja je zasađena 1894. godine i obuhvata oko 726 drveta divljeg kestena, predstavljajući prekrasno šetalište, vožnju bicikla, trčanje… To je spomenik prirode sa izvorima, potocima bujne sveže vode… Vrelo Bosne u Sarajevu je morfološki, hidrološki i botanički fenomen prirode, koji je među najljepšim znamenitostima Sarajeva i okoline. Na području Vrela Bosne je glavni izvor pitke vode u Sarajevu –  Bačevo, koji obuhvaća preko 603 hektara i čini prirodno stanište 26 raznih vrsta biljaka i 20 životinjskih vrsta, od kojih su neke endemske vrste. Ovo područje je također i stanište autohtone vrste pastrve. Sjeverozapadno od Sarajeva se nalaze naselja drevnog Bosanskog Kraljevstva, od kojih su u 14. i 15. stoljeću nastali gradovi poput Visokog, Fojnice i Vareša. Na kraju Sarajeva je prostranstvo kanjona Gornje Drine, veličanstvene prirode, koja očekuje sve vrste eko-avanturista i ljubitelja prirode. Grad Sarajevo obiluje muzejima, među kojima su Muzej Grada Sarajeva, Muzej Suvremene Umjetnosti, Narodni Muzej Bosne i Hercegovine (osnovan 1888. Godine), Povijesni Muzej Bosne i Hercegovine i Muzej Književnosti i Kazališne Ujmetnosti Bosne i Hercegovine. U Sarajevu se nalazi i Narodno Kazalište Bosne i Hercegovine, osnovano 1919. godine, kao i Sarajevsko kazalište Mladih. Druge kulturne institucije Sarajeva su: Centar za sarajevsku Kulturu, Sarajevska Biblioteka, Umjetnička galeriju Bosne i Hercegovine i Bosanski Institut, privatna biblioteka i umjetnička zbirku, sa fokusom na bosansku povijest.
  Znamenitosti Sarajeva : Baščaršija, stari trgovački centar iz doba Otomanskog Carstva, Vrelo Bosne, Gazi Husrev-begova džamija, Ferhadija džamija, Carska džamija, Ali-pašina džamija, Morića Han, Većnica-Gradska kuća, Sahat kula, Stara pravoslavna crkva, Pravoslavna Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Katolička katedrala Srca Isusovog, Sinagoga, neolitsko arheološko nalazište u Butmiru, Rimski most, vodopad Skakavac, planine Jahorina, planine Bjelasnica i Igman, Ilidža…

  

  NAPOMENA Sve informacije na web stranici su informativnog karaktera.

  Ne propustite nikada više sjajnu priliku za odmor

  Budite ispred drugih. Budite uvijek obaviješteni o našim sjajnim ponudama sa ograničenim brojem mjesta.

  Vasa email adresa je sigurna sa nama. Mi nikada nećemo na bilo koji način ustupiti vaše podatke drugim osobama.