Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish


Grupno putovanje

Crna Gora

Maturalno putovanje u Crnu Goru je zadnjih godina sve popularnije putovanje. Bogat noćni život, dobra hrana i prije svega prelijepa obala najvažnije su odlike ovoga putovanja i destinacije

Maturalac u Crnu Goru je pravi odabir za mlade. Bogata ponude dobre hrane, izrazito bogata ponudu noćnog života, prelijepo more...sve je to Crna Gora. Destinacija gdje se na maloj površini ispresijecaju kontinentalna, mediteranska i planinska klima. Iako je kao republika Crna Gora vrlo mlada, u sebi ima mnoštvo civilizacijskih vrijednosti još od Antičkih vremena pa do danas...

Cijena 0 HRK 0,00 EUR
(1 EUR = 7,53450 kn)
po osobi

Polasci

Program putovanja

 

1. dan ZAGREB– DUBROVNIK - HERCEG NOVI – BUDVA

Polazak s dogovorenog mjesta u ranim jutarnjim satima. Slijedi vožnja autobusom u smjeru Dalmacije, uz usputna stajanja. Po dolasku u Dubrovnik, slijedi razgled grada u pratnji lokalnog vodiča: vrata od Pila koja vode u stari dio grada, Onofrijeva česma, Franjevački samostan, Katedrala, Knežev dvor, Stradun, Orlandov stup, gradske zidine…slobodno vrijeme za ručak i kavu. Nastavak vožnje prema Herceg Novom, rodnom gradu sv. Leopolda Bogdana Mandića gdje ćemo vidjeti župnu crkvu sv. Jeronima i svetište sv. Leoploda u kojem se nalazi njegova relikvija. Nakon razgleda, odlazak do Budve. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

2.dan BUDVA – CETINJE – NP LOVĆEN – NJEGUŠI - BUDVA

Doručak. Odlazak autobusom uz pratnju lokalnog vodiča na poludnevni izlet prema Cetinju, nekadašnjoj prijestolnici Crne Gore. Razgled grada te odlazak do muzeja dvorca Kralja Nikole gdje ćemo upoznati se s poviješću samog mjesta. Nakon muzeja pauza za kavu te nastavak puta prema jednom od pet nacionalnih parkova – NP LOVĆEN. Nakon što se vozimo predjelima s prekrasnim pogledom dolazimo do samog vrha gdje ćemo se iskrcati te pješke uputiti prema Njegoševom mauzoleju jednom od najvažnijih djela poznatog kipara Ivana Meštrovića. Nakon razgleda mauzoleja vrijeme za kratak odmor te nastavak vožnje prema selu Njeguši – mjestu gdje se pravi i suši najbolji crnogorski pršut. Tijekom boravka u selu posjetit ćemo jednu od mjesta gdje se suši pršut. Ručak. Nakon posjeta Njegušima povratak prema Budvi poznatim Kotorskim serpentinama. Dolazak u Budvu. Povratak u hotel. Večera. Noćenje. Moguć organizirani odlazak u neku od diskoteka u gradu.

 

3.dan BUDVA – NP SKADARSKO JEZERO

Doručak. Nakon doručka uz pratnju lokalnog vodiča odlazak prema gradiću Virpazar gdje se nalazi početna točka za ukrcaj na brodić za plovidbu po Skadarskom jezeru. Dvije trećine jezera pripada Crnoj Gori dok jedna trećina pripada Albaniji. Zbog svog geografskog položaja i povoljne klime, zimi je jedno od najznačajnijih boravišta ptica u Evropi. Zaštitni znak Nacionalnog parka "Skadarsko jezero" je rijedak primjerak kudravog pelikana čije je ovo jedino stanište na području Europe. Kao značajno stanište vodenih ptica jezero je konvencijom 1996. godine upisano u Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Nakon dvosatne vožnje tijekom koje ćemo uz sokove i vodu te domaće priganice upoznati samo jezero odlazak na ručak u restoran na samoj obali Skadarskog jezera gdje ćemo kušati domaću ribu iz samog jezera. Nakon ručak povratak prema Budvi te slobodno poslijepodne za odmor i opuštanje. Budva je poznata po nizu lijepih plaža koje okružuju grad. Neke od njih su sigurno i Slovenska plaža, plaža Mogren, plaža Ričardova glava u samome gradu ili možda plaža otoka Svetog Nikole koji se nalazi ispred same Budve. Večera. Noćenje. Moguć organizirani odlazak u neku od diskoteka u gradu.

 

4.dan BUDVA – SVETI STEFAN – BUDVA

Doručak. Dan je zamišljen za odmor i kupanje na obližnjim Budvanskim plažama no prvo ćemo nakon doručka otići pješke šetnjicom prema jedinstvenom poluotoku Sveti Stefan uz pratnju lokalnog vodiča. Prema predaji, na otoku Sveti Stefan sagrađena je utvrda 1442. godine, kada je i naseljena prvim stanovnicima. Utvrda je bila opasana

zidinama da bi se u njemu mogle sklanjati obitelji iz okolnih mjesta pred najezdom Turaka i pirata. Po legendi, naselje je nastalo nakon pobjede paštrovićevskog oružanog odreda nad posadama turskih galija, a od zarobljenog plijena podignuta je tvrđava, s po jednom kućom za svako od dvanaest paštrovskih plemena. Na Svetom Stefanu, na balkonu iznad ulaznih vrata, paštrovski sud je desetljećima dijelio pravdu i rješavao sporove, pa je ono nazvano "mjesto od pravde". Na Svetom Stefanu se nalaze tri manje crkve: crkva Sveti Stefan, po kojoj je otok dobilo ime, a nalazi se na najuzvišenijem dijelu otoka; crkva Aleksandra Nevskog, a najmanja, posvećenja Preobraženju, nalazi se na samom ulazu u gradić, koji je uskim nasipom spojen s kopnom. Ulazak na poluotok nije moguć jer je privatiziran te i smao u posebnim prilikama se dopušta odlazak turističkim grupama i to u malom broju. Nakon Svetog Stefana, odlazak na ručak u Budvi te slobodno poslijepodne za kupanje. Povratak u hotel. Večera. Noćenje. Moguć organizirani odlazak u neku od diskoteka u gradu.

 

5.dan BUDVA –KOTOR – BUDVA

Doručak. Nakon doručka, odlazak u pratnji lokalnog vodiča prema Bokokotorskom zaljevu i to u grad Kotor koji je biser Crnogoraca. Kotor je grad trgovaca i moreplovaca, smještenog u jedan od najljepših zaljeva svijeta. Razgled grada koji je zbog svoje srednjovjekovne arhitekture i brojnih spomenika uvršten na UNESCO-ov popis Svjetske prirodne i kulturne baštine. Nakon razgleda, slobodno vrijeme za ručak u gradu aranžman od želja grupe. Povratak u Budvu u hotel. Večera. Noćenje. Moguć organizirani odlazak u neku od diskoteka u gradu.

 

6.dan BUDVA – SPLIT - Zagreb

Doručak. Odjava iz hotela te putovanje u smjeru Hrvatske uz potrebite pauze vezane uz zakonsku regulativu te želje grupe. U povratku ćemo posjetiti i Split –jedan od najljepših gradova na našoj obali. Razgled grada u pratnji lokalnog vodiča: Dioklecijanova palača, crkva Sv. Duje, Prokurative, gradska ura, stara gradska vijećnica, Voćni trg, HNK… Nakon razgleda odlazak na ručak u restoran. Kratko slobodno vrijeme te povratak prema Oroslavju. U dogovoreno vrijeme polazak prema Zagrebu. Očekivani dolazak u Zagreb se očekuje u kasnim večernjim satima.

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: NA UPIT

 

U program putovanja je uključeno

 • Prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • licenciranog turističkog pratitelja tijekom putovanja
 • 5 noćenja u hotelu na bazi polupansiona (HB) u Budvi, u dvokrevetnim i višekrevetnim sobama
 • razgledi po programu putovanja
 • lokalnog vodiča za razgled: Dubrovnika, Skadarskog jezera, Kotora, Cetinja, Lovćena, Svetog Stefana, Splita
 • turističku takse: za grad Kotor i grad Cetinje
 • jamčevinu, troškove organizacije i prodaje putovanja
 • pedagošku pratnju
 • Boravišne pristojbe u hotelu
 • ulaznicu za muzej dvorac Kralja Nikole na Cetinju
 • Posjet sušari pršuta u selu Njeguši
 • Polica osiguranja od posljedica nesretnog slučaja
 • Polica putnog zdravstvenog osiguranja
 • Polica osiguranja od otkaza putovanja
 • Ručkove: Budva, Njeguši, Split, Skadarsko jezero, Kotor
 • vožnju brodom na Skadarskom jezeru uz ručak na obali
 • ulaznicu za Njegošev mauzolej u NP Lovćen
 • Jednokratnu prijavu u hotelu
 • Ulaznica za NP Lovćen i mauzolej na Lovćenu

 

U program putovanja nije uključeno

 • ulaznice za pojedine objekte i lokalitete koji se fakultativno posjećuju
 • razgled katedrale Sv.Tripuna u Kotoru i Muzeja sakralne umjetnosti
 • sve što nije navedeno pod „cijena uključuje“
 • troškove osobne potrošnje

 

Napomena

Program putovanja je podložan promjenama i dopunama u skladu za željama Škole odnosno ovisno je i o dostupnosti sadržaja koji se posjecuju.

 

CRNA GORA

Crna Gora što znači crna planina je prelijepa, površinom mala zemlja jugoistočne Europe i Mediterana, bogata prirodnim, arhitektonskim i kulturnim nasljeđem. Crna Gora je zemlja raznovrsnih pejzaža i klime, te dobro očuvanog prirodnog ambijenta “tamnih” planina, veličanstvenih kanjona, plavog Jadranskog mora, zelenih planinskih livada i idiličnih jezera. Crna Gora je zemlja u kojoj se planine spuštaju skoro direktno u more, stvarajući nadrealno ugodan osjećaj, koja je jedan od neotkrivenih dragulja nekadašnje Jugoslavije. Proglašenje Crne Gore jednom od destinacija sa najbržim rastom, 8. u svijetu, WITC 2016., donosi velike izazove ali i prilike iskorištavanja jedinstvenih vrijeednosti prirode, kulture, pejzaža i stilova života, koji predstavljaju osnovu crnogorske turističke privrede. Crna Gora ima prelijepu jadransku obalu i graniči se sa Hrvatskom na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na sjeverozapadu, Srbijom na sjeveroistoku i Albanijom na jugoistoku. Ukupna površina Crne Gore iznosi 13,812 km2, a crnogorska Jadranska obala, sa 117 veličanstvenih plaža, je duga 293 kilometara. Jadranska crnogorska rivijera obuhvata Boko-kotorski zaljev, koji je jedan od deset najljepših zaljeva na svijetu i najjužniji u Europi. Crnu Goru, kao još relativno nepoznat dio južnog Balkana, smatraju “skrivenim biserom Mediterana“. Naziv Crna Gora je krajem 14. vijeka predstavljao samo malo područje plemena Paštrovića u primorju, da bi se kasnije koristio za određivanje šireg planinskog dijela po porodici Crnojević u Gornjoj Zeti. Ovo područje je u 19. vijeku postalo poznato kao Stara Crna Gora, kako bi se razlikovalo od novoosvojenih teritorija Brda. Glavni grad i administrativni i privredni centar Crne Gore je Podgorica, koji se nalazi u centralnom dijelu zemlje, kao i Cetinje, stari kraljevski grad i  kulturni i povijesni centar Crne Gore, poznat kao “grad – muzej”, u kome, zahvaljujući brojnim starim zgradama, imate osjećaj da je vrijeme stalo. Podgorica se nalazi u plodnoj ravnici, od koje se za pola sata vožnje stiže do crnogorskih planina ili predivnog Skadarskog jezera, a za sat vremena vožnje – do crnogorske obale. Podgorica je u vrijeme Maršala Tita nosila naziv Titograd, po Titu. Sjeverna Crna Gora izgleda tako da od njene ljepote zastaje dah i poznata je po skijaškim centrima, ali je također obožavaju planinari i posjetioci, koji tokom ljeta mogu uživati u spektakularnom pogledu na njene veličanstvene planinske vijence i vrhove. Sjeverni dio Crne Gore obiluje impozantnim kanjonima, planinskim vrhovima prekrivenim snijegom i u ljetnim mjesecima, uzbudljivim pećinama i nesvakidašnje lijepim jezerima….. Teritorija Crne Gore, surovih planina je uglavnom kraškog reljefa, posebno u zapadnom dijelu, gdje Durmitor /2522 metara visine/ dostiže najviši vrh zemlje. Između crnogorskih planinskih vijenaca su uz riječne doline Pive, Tare i Lima, dok su doline rijeke Morače i njenih pritoka šire i čine jedine nizine regije, ograničene prema jugu Skadarskim jezerom, čiji dio – trećina – pripada Albaniji. Primorski gradovi Crne Gore će vas svakako opčiniti svojim šarmom, šarolikošću i mediteranskom klimom. Obalno područje Crne Gore ima tipične karakteristike mediteranske regije i izdvojeno je planinskim vijencima Orjena, Lovćena i Rumije od unutrašnjosti Crne Gore. Ovo područje sačinjavaju teritorije općine Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj. Svaki od gradova crnogorske rivijere je posebna priča. Herceg Novi je pravi mediteranski botanički vrt i grad živopisnih karnevala i umjetnika. Kotor je grad muzej, dio UNESCO svjetske kulturne baštine i postojbina drevnih moreplovaca, građevinara i naučnika. Budva je otvorena pozornica kazališnih događaja i festivala, grad izvanrednih plaža i uzbudljivog noćnog života. Ulcinj je grad mnogih kultura i najistočniji grad Zapada i najzapadniji grad Istoka. Veličanstveni i teško-pristupačni planinski predjeli Crne Gore su sigurno bili prepreka mogućim osvajačima, ali danas u Crnoj Gori postoji oko šest tisuća kilometara pješačkih i biciklističkih staza – od kojih je većina obilježena i izuzetno primamljiva novim posjetiocima, kojim potiču radoznalost i snažnu želju za istraživanjem. Crnu Goru odlikuju strme,  stjenovite planine i njihova nesvakidašnja raznovrsnost, te skoro netaknuta priroda, u kojoj se u prastarim šumama skrivaju vukovi i medvjedi. Vrhunski planinski svijet Crne Gore, sa preko 150 planinskih vrhova visine preko 2000 metara, sa pastoralnim selima i spokojnim planinskim pašnjacima, podsjeća na davnu prošlost. Čitava teritorija Crne Gore je zapravo jedan veliki Nacionalni Park, koji obuhvaća nekoliko Nacionalnih Parkova, mnoštvo planina, rijeka, kanjona, jezera i Jadransko more. Pet Nacionalnih Parkova Crne Gore, široko raznovrsnih karakteristika, predstavlja istinsku riznicu prirode koju treba upoznati. Izazovne pješačke rute, fantastično različitih i lako dostupnih Nacionalnih Parkova Crne Gore, vesele svakog posjetitelja. Individualnim turistima Crna Gora predstavlja prirodnu avanturu, koja se veoma rijetko sreće u Evropi : slobodna i sigurna, često i  rijetko naseljena i netaknuta Crna Gora. Na većini pješačkih staza Crne Gore će te susresti malo ljudi, dok neka područja imaju jedva dovoljno vode i oskudne smještajne kapacitete – što je prava draž ! Ipak, izbor mjesta u kojima možete boraviti se stalno povećava u cijeloj Crnoj Gori i svakodnevno se otvaraju planinske kuće, apartmani, bungalovi i privatne sobe, kao i hoteli svih kategorija. Individualne ture kroz Crnu Goru mountain-biciklom su još uvijek namijenjene pravim avanturistima, koji tragaju za divljinom i izazovima crnogorskih planina i smještajem u vlastitom šatoru ili  vožnji džipa. Zahvaljujući izvanrednim poslovnim odnosima sa crnogorskim partnerima, posjetiocima Crne Gore dodatno planiramo i realiziramo posebne aktivnosti i sadržaje, kao što je odlazak sa vodičem do lokalne pijace, radi upoznavanja autentične hrane i domaćih proizvoda regije, sakupljanje školjki u Bokokotorskom zaljevu ili posjetu očuvanom kamenom selu u planinama iznad Tivta, koja omogućava upoznavanje kulture, povijesti seoskog stanovništa koje ovde živi. Mještani ovog sela su se međusobno dogovorili da nikome ne prodaju svoja imanja i kuće, te je selo postalo kulturna znamenitost. Jedan od lokalnih vodiča ima porodičnu originalnu kuću u selu, odakle se pruža veličanstven pogled. Drugi sadržaj je posjeta lokalnom proizvođaču maslinovog ulja, u čemu je angažirana čitava porodica koja posjetiocima omogućava probu maslinovom ulja i učešće u njegovoj proizvodnji, kao i uživanje u učenju pripreme tradicionalnih specijaliteta sa maslinovim uljem.

Pogledajte i ostala putovanja u ponudi