GRUPNO PUTOVANJE

Portugal avionom

Maturalno putovanje avionom u Portugal s posjetom Lisabonu, Coimbri, Sintri i Fatimi.

Portugal kao odredišna destinacija za maturalno putovanje je prilika za upoznavanje ljepota te prelijepe zemlje naslonjene na ocean. Lisabon je sigurno jedan od najljepših Europskih destinacija i metropola te još kada dodate na popis Coimbru, Sintru ili Estoril - putovanje neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Na ovom putovanju upoznat ćemo se s mnogim ljepotama što Portugal nudi - čuveni Fado, arhitektura Lisabona, hodočasničko odredište Fatima, nacionalna palača Sintre i mnoge druge stvari. Sve je to Portugal...Program putovanja

 

1.dan ZAGREB – LISABON

Sastanak putnika u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu 90 MINUTA prije leta. Check in na šalteru zrakoplovne kompanije. Polet zrakoplova prema letu letenja.
Dolazak u Lisabon. Slijedi razgledavanje grada autobusom i pješice: BELEMSKA KULA(ulaznica), SAMOSTAN SV. JERONIMA (ulaznica), MONSANTO, RATO, AVENIDA DA LIBERDADE, trg ROSSIO, CHIADO…Slobodno vrijeme. Transfer autobusom do Estorila. Smještaj u hotel. Večera, noćenje.

 

2.dan LISABON

Doručak u hotelu. Ukrcaj u autobuse te odlazak prema Lisabonu. Prijepodnevni razgled Lisabona autobusom i pješice: BAIXA, BAIRRO ALTO, ALFAMA... Slijedi odlazak u Oceanario de Lisboa, po veličini drugi akvarij u Europi. Slijedi posjet čuvenoj četvrti DOKAS. Odmor na čuvenim dokovima rijeke Tejo. Slobodno poslijepodne za vlastite programe. Povratak u Estoril. Večera. Noćenje.

 

3.dan SINTRA- CABO DA ROCA- CASCAIS

Doručak u hotelu. Odlazak prema mjestima Sintra i Cascais. Kraći razgled Sintre te razgled Nacionalne palače Sintre uz doplatu za ulaznicu. Posjet mjestu Cabo da Roca- najzapadnija točka Europe. Nastavak izleta prema Cascaisu- omiljenom lisabonskom predgrađu te mjestu na kojem se nalaze ljetne rezidencije bogatih Lisabonaca krajem 19 st. Povratak u Estoril. Večera. Noćenje u hotelu.

 

4.dan FATIMA - COIMBRA

Doručak u hotelu. Ukrcaj u autobuse te slijedi vožnja do Fatime, koja je uz Lourdes, najpoznatije marijansko svetište u Europi. Na tom se mjestu Djevica Marija ukazala djeci 1917. God. Kraći obilazak svetišta: bazilika, šetalište s Kapelom ukazanja…Nastavak vožnje do Coimbre, „ studentskog grada „ sa jednim od prvih europskih sveučilišta u Europi iz 1290 još i danas jednom od najvažnijih sveučilišta u Europi. Predlažemo posjet sveučilištu sa starom knjižnicom. Slobodno vrijeme. Povratak u Estoril. Večera. Noćenje u hotelu.

 

5.dan ESTORIL

Doručak. Slobodan dan za vlastiti program i boravak u Estorilu. Estoril je poznat kao dio portugalske rivijere. Bogati i slavni dolazili su ovdje kako bi se družili na moru, šetali uređenim vrtovima. Danas, Estoril je manje turistički posjećen, no oni koji traže više mira i tišine odabrat će baš ovu lokaciju za savršen odmor udaljen od turističkog ludila. U večernjim satima odlazak na Fado. Večera. Noćenje.

 

6.dan ESTROIL – LISABON - ZAGREB

Doručak u hotelu. Transfer autobusom do Lisabona. Let zrakoplova prema luci poleta.

 

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: NA UPIT

 

 

U program putovanja je uključeno

 • Povratnu avio kartu na relaciji Zagreb- Lisabon- Zagreb
 • Sve pristojbe u zračnim lukama
 • 5 polupansiona u hotelu 3* u Estorilu 
 • Licencirane turističke pratitelje tijekom putovanja – voditelje putovanja
 • Transfere i prijevoz klimatiziranim turističkim autobusima prema programu putovanja
 • Pedagošku pratnju prema Pravilniku o provedbi školskih izleta i ekskurzija
 • Jamčevinu za turistički paket aranžman
 • Odlazak na Fado uz jedno piće
 • Ulaznicu za Belemsku kulu
 • Ulaznicu za Samostan Sv. Jeronima
 • Ulaznica za Torre de Belem
 • Ulaznicu za Oceanarium
 • Osiguranje od odgovornosti
 • Ostali troškovi organizacije putovanja
 • Zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja

 

 

U program putovanja nije uključeno

 • Ulaznice za objekte koji su predviđeni programom razgledavanja
 • Ulaznice za disco klubove i barove
 • Troškovi javnog gradskog prijevoza
 • Sve što nije izrijekom navedeno u rubrici “Cijena aranžmana uključuje“

 

 

Napomena

Program je podložan promjenama i dopunama u skladu sa željama škole odnosno ovisno je i o dostupnosti sadržaja koji se posjećuju.

PORTUGAL

Portugal je zemlja na krajnjem jugozapadu europskoga kontinenta, zauzima rubni dio Pirenejskoga poluotoka. U reljefu se, u osnovi, mogu izdvojiti dvije glavne cjeline: visočje u unutrašnjosti i priobalna nizina. Portugal je po etničkom sastavu vrlo homogena zemlja jer oko 98% od 10,5 milijuna stanovnika čine Portugalci, pripadnici romanske skupine naroda. Portugalcima se smatra i dio nebjelačkog stanovništva, doseljenici iz nekadašnjih portugalskih kolonija. Manjinu čine doseljenici iz europskih zemalja, Kapverdskih otoka i drugih afričkih zemalja, te iz Južne Amerike. Službeni jezik je portugalski. Gustoća stanovnika je visoka (112 st./km2, 2016). Najgušće je naseljeno priobalje, osobito sjeverni dio, te krajnji jug zemlje. Najstarije poznato stanovništvo na području današnjega Portugala bila su keltsko-iberska plemena. Do kraja III. st. pr. Kr. južnim dijelovima Portugala vladali su Kartažani, nakon Drugoga punskoga rata (218. do 201. pr. Kr.) istisnuli su ih Rimljani. Počeci portugalske samostalnosti datiraju od XI. st., kada se javilo i ime Portugal (terra Portucalis, prema Portus Cale, današnji Porto), isprva naziv za sjeverni dio Portugala koji je kao nasljednu grofoviju Alfons VI. Hrabri, kralj Leóna i Kastilje, oko 1094. dao svojem zetu, burgundskom vojvodi Henriku. Njegov sin Alfons I. Henriques odcijepio se od Kastilje i proglasio neovisnim vladarom da bi poslije proširio prvotni teritorij i proglasio se kraljem Portugala 1139 (vladao do 1185). Turizam je jedan od oslonaca gospodarstva. Najznačajniji je kupališni turizam (najviše na jugu i otocima), zatim posjet gradovima te hodočasnički turizam (Fátima je nakon Lurda drugo hodočasničko odredište u Europi). Zemlju godišnje posjeti oko 12 milijuna stranih turista.

 

KORISNE INFORMACIJE – PORTUGAL:

Službeno ime: Republika Portugal

Glavni grad: Lisabon, oko 2.927,000 st. (2018.)

Jezik: portugalski (službeni)

Religija: većinski katolici 81%, ateisti 6.8%, 0.6% Židovi, nespecificirano 8.3% (prema podacima iz 2011.)

Vremenska razlika: Zapadnooeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Portugal  (Lisabon) 11:00)

Novac: EUR (euro); 1 EUR = 100 eurocenta

Broj stanovnika: oko 10,35 milijun (podatak iz 7/2018. god).

Površina: oko 92.212 km²

Geografski položaj: Država u jugozapadnoj Europi, graniči sa Španjolskom na istoku, izlazi na Atlantski ocean na zapadu i jugu

Klima: Mediteranska klima s toplim i suhim ljetima, te blagim zimama s dosta padalina. Prosječna temperatura u siječnju je 16°C, u srpnju 25°C.

Električni napon: 230 V.

Dokumenti potrebni za putovanje: Za ulazak u Republiku Portugal za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.

Zdravstvo: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.

Telefoniranje: Pozivni broj zemlje je +351. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Kreditne kartice: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.

Napojnice: Uobičajeno je ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili objektu.

Sigurnost putovanja: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Odjeća:  Savjetujemo laganu, ugodnu pamučnu ili lanenu odjeću tijekom ljetnih mjeseci; topliju za vrijeme zime. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete.

Hrana i piće: Portugalska  kuhinja bazira se na mediteranskoj kuhinji, bogata je ponuda ribe, a najobljubljeniji bakalar. Neki od specijaliteta su: Alheira de Mirandela – kokošja kobasica, poslužena s blitvom; Arroz de Tambori – grdobina kuhana u smjesi lovora, češnjaka i rajčice s rižom; Caldeirada de Enguias - paprikaš od jegulja, začinjen šafranom i popraćen paprikama;  Francesinha - dvije kriške kruha s odreskom, šunkom, kobasicom između njih, itd.

Kupovina: popularni suvenir je npr. pijetao (nacionalni simbol), nakit, kozmetika,  zlato, tekstil, proizvodi od portugalske keramike. Trgovine rade uglavnom od 10 do 19 sati radnim danom, dok u većim gradovima rade od 9 do 21 svaki dan, osim državnim blagdanima. U manjim mjestima uobičajena je pauza za ručak, tijekom koje dućani i uslužni objekti ne rade od 13 do 15 sati.

SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

 

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu:

Rua D. Lourenco de Almeida, 24, 1400-126 Lisboa, PORTUGAL

lisabon@mvep.hr, pt.mvep.hr

Ivica Maričić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik

Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena):

+351 966 015 731

 

 NAPOMENA Sve informacije na web stranici su informativnog karaktera.

Ne propustite nikada više sjajnu priliku za odmor

Budite ispred drugih. Budite uvijek obaviješteni o našim sjajnim ponudama sa ograničenim brojem mjesta.

Vasa email adresa je sigurna sa nama. Mi nikada nećemo na bilo koji način ustupiti vaše podatke drugim osobama.